Migrationsverket ska granska alla Putilovs ärenden

2:59 min

Migrationsverket ska granska alla asylärenden som en man som kallar sig Egor Putilov varit involverad i.

I dag jobbar mannen på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Men som Ekot kunde berätta i morse bedömer flera experter att mannen är en potentiell säkerhetsrisk.

Migrationsverket började titta närmare på mannen redan i somras, säger presschef Fredrik Bengtsson.

– Det är ganska naturligt utifrån den uppmärksamhet som varit utifrån den här personen, så då valde säkerhetschefen att ta upp personalakten och titta igenom den.

Mannen som kallar sig Egor Putilov intervjuades i juni av Ekot, utifrån att han jobbat som handläggare på Migrationsverket.

Men Egor Putilov finns inte – det är ett alias.

Under det namnet har har också skrivit artiklar och debattartiklar om migration åt flera svenska medier.

Migrationsverket började undersöka vem mannen egetligen var, och hittade snart hans rätta identitet.

Och att han har jobbat på myndigheten.

Migrationsverket har inte hittat något konstigt i mannens personalakt, men nu ska alltså också alla de asylärenden som han har varit involverad i granskas.

– Ja, vi kommer att titta lite mer djupgående kring de här besluten, säger Fredrik Bengtsson.

Enligt Ekots kartläggning rör det sig om sammanlagt femton beslut, med asylsökande från bland annat Syrien, Georgien, Mongoliet och Irak.

Och Migrationsverket är inte den enda myndighet som Egor Putilov velat jobba på.

Johan Wiktorin, som arbetar med omvärldsanalys och research, undersökte i våras mannen.

Och han upptäckte bland annat att Putilov kontaktat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Något som han reagerade på.

– När det gäller MSB försökte han skapa en relation till myndigheten, han tog kontakt med dem i oktober 2015, säger han.

Också den kontakten tog nämligen Putilov under sitt falska namn.

Mikael Tofvesson är enhetschef på myndigheten.

– Han hade läst en artikel i Dagens Nyheter om att vi skulle starta en grupp som skulle jobba just mot informationspåverkan och rysk propaganda och han förklarade att han själv var sakkunnig på området, och utifrån det ville han erbjuda sina tjänster.

Aftonbladet har också tidigare gjort kopplingen mellan Egor Putilov och hans rätta identitet.

Mannen som kallar sig Egor Putilov vill inte ställa upp på en intervju, men han säger att det är nödvändigt för honom att använda andra namn än sitt eget också när han kontaktar myndigheter, eftersom han skyddar sin identitet efter att ha fått flera hot.

Putilov uppgav också felaktigt namn och personnummer när han i vintras hade en veckas utbildningstjänst på Sveriges Radios ryska redaktion.

Och han är i dag polisanmäld av Sverige Radio bland annat för att inte ha lämnat tillbaka sitt passerkort. Själv säger han att kortet är borttappat.

Han skriver också till Ekot att han inte kan se hur det kan ifrågasättas att han tog kontakt med MSB och att han känner sig trygg med sina beslut på Migrationsverket, eftersom han skriver att de gåtts igenom av erfarna beslutsfattare.

I dag är alltså Egor Putilov anställd på Sverigedemokraternas partikansli, och han har fri tillgång till riksdagens lokaler.

I morse kunde Ekot också avslöja att Putilov genom en fastighetsaffär med en inflytelserik rysk affärsman tillika dömd brottsling, fått flera miljoner.

Något som i sig gör honom till en poteniell säkerhetsrisk, enligt flera experter som Ekot talat med.

Men Tomas Djurling, som har jobbat i 17 år på Försvarets radioanstalt med bland hot mot myndigheter, ser ett oroväckande mönster.

– Det är bara ställen där han kan påverka väldigt mycket. Det är ju känsliga myndigheter.