Ungern vägrar ta emot asylsökande från andra EU-länder

2:19 min

Ungern tänker inte ändra sig när det gäller sin vägran att ta tillbaka asylsökande, från bland annat Sverige, i enlighet med EU:s regler. Det säger den ungerska regeringens talesperson till Sveriges Radio.

– Vi tänker inte ta tillbaka någon av dem som under förra året kom genom vårt land på inbjudan från Tyskland, Österrike och kanske en del nordiska länder, säger Zoltan Kovacs, talesperson för Ungerns regering.

Han hänvisar till Dublinförordningen som säger att det är det första EU-land som en person kommer till som ska pröva ansökan.

– Och tittar man på kartan, säger Zoltan Kovacs, är det fysiskt omöjligt att nå Ungern som första europeiskt land.

Sverige har tillsammans med övriga nordiska länder vänt sig till EU-kommissionen på grund av Ungerns vägran att ta tillbaka asylsökande.

Grekland - som är det första EU-land många flyktingar och migranter kommer till är sedan flera år undantaget från Dublinförordningen på grund av landets dåliga asylsystem - och därmed, menar Sveriges regering, är det Ungern som står på tur. Ett ohållbart argument, enligt Zoltan Kovacs.

– Du kan ju inte straffa Ungern för andra länders tillkortakommanden, säger Zoltan Kovacs.

Bakom ett högt stängsel med taggtrådsrullar på toppen står Hamida, 10 år, från Afghanistan. Hon väntar på att få bli insläppt i Ungern. Sedan i somras får max 15 asylsökande per dag korsa gränsen från Serbien. De som på illegal väg tar sig igenom det flera mil långa taggtrådsstängslet som sattes upp förra året förs tillbaka över gränsen.

Det och flera andra nya lagar gör att Ungern snart har diskvalificerat sig själv som ett säkert land för asylsökande, säger Marta Pardavi vid den ungerska Helsingforskommittén. Hon tycker ändå det är rätt av Sverige och andra länder att driva processen mot Ungern vidare.

– Om ett land så enkelt kan kringgå sina skyldigheter riskerar det att skapa en trend i Europa, säger Marta Pardavi.