P1-MORGON FREDAG 23 SEPTEMBER

SD-anställd pekas ut som säkerhetsrisk

9:30 min

En man som arbetar på Sverigedemokraternas partikansli i riksdagen kan vara en säkerhetsrisk, enligt flera experter.

Det är framför allt en husaffär med en rysk affärsman som gör att mannen som kallar sig Egor Putilov kan vara en säkerhetsrisk, enligt experterna.

Den ryske affärsmannen köpte villan 2011. Hans dåvarande fru var höggravid när affären genomfördes men paret flyttade aldrig in i huset, enligt våra källor.

I stället fick mannen som kallar sig Egor Putilov köpa huset till ett kraftigt underpris 2014. Han sålde sedan vidare villan några månader senare för dubbla priset och gjorde en vinst på sex miljoner kronor.

Tomas Djurling som jobbat 17 år med bland annat hot mot myndigheter på Försvarets radioanstalt tycker att husaffären gör Putilov till en potentiell säkerhetsrisk.

– De kommer aldrig tappa chansen att utnyttja honom om de har den här hållhaken på honom.

För att förstå varför experterna tycker att affären kan innebära en säkerhetsrisk går vi tillbaka till februari 2014. Då grips den ryske affärsmannen i Sankt Petersburg för narkotikabrott och döms senare till tolv års fängelse.

Brottet har enligt ryska medier kopplingar till ett maktspel mellan hans före detta fru som var mellanchef på skatteverket i Sankt Petersburg och den högsta chefen för samma myndighet.

Det är efter att den ryske affärsmannen grips som ex-frun säljer villan i Sverige genom en fullmakt för ett vrakpris till Egor Putilov. Putilov vill inte bli intervjuad men skriver i ett mejl att affären är legitim.

Men säkerhetsrisken finns där oavsett orsaken till den märkliga husaffären, anser experter vi pratat med. Putilov kan ha hamnat i en beroendeställning till en rik rysk affärsman med kopplingar både till den kriminella världen och till ryska myndigheter, anser Tomas Djurling.  

– Hotbilden är att han är påverkansbar för att han är rädd och han är orolig för att han har fått massa pengar. Om de pressar honom för att de vill att han ska göra saker sitter han i en sits där han har svårt att slingra sig ur det. 

I riksdagen får personalen passerkort. Putilov har därmed tillgång till delar av riksdagens lokaler. Han har högre behörighet än vissa av sina kollegor.

Flera säkerhetsexperter som vi talat med tycker att kontrollen av nyanställd personal till partiernas riksdagskanslier inte är tillräcklig. Tomas Djurling, som i dag är säkerhetskonsult, är orolig för att det kan komma in personal som placerar ut till exempel avlyssningsutrustning på riksdagen.

– Man kan plantera buggar man kan plantera saker i datorer, avlyssning och liknande. 

Mannen som kallar sig Egor Putilov är anställd hos Sverigedemokraterna sedan i februari i år men han har tidigare också jobbat på Migrationsverket och under en vecka hade han en utbildningstjänst på Sveriges Radio.

Efter den polisanmäldes han bland annat för att inte ha lämnat tillbaka sitt passerkort. Han har också jobbat för flera olika svenska medier under alias. Vi har kunnat bekräfta fem olika namn som han använt sig av i olika sammanhang.

Tomas Djurling tycker att det är ett generellt problem att svenska myndigheter är dåliga på att kontrollera nyanställda.

– Sverige är väldigt, väldigt naivt när det gäller rekrytering, säger han.

Egor Putilov ger via mejl sina förklaringar till vissa av uppgifterna som kommit fram i rapporteringen.

Han skriver att han inte tycker att han kan klandras för att en person han köpt ett hus av har fått ett fängelsestraff. Enligt honom gjordes affären i alla hast för att ägarna hamnat i ekonomiska problem. 

Att han använder olika namn till och med mot myndigheter förklarar han med att det är en förutsättning om man lever under hot. Angående passerkortet som försvunnit från Sveriges Radio säger Putilov att han tappat bort det.