Konkursade företagare kan få skuldsanering

1:45 min

Nu ska det bli möjligt för företagare som gått i konkurs, med stora skulder som följd, att söka skuldsanering för att sedan kunna fortsätta driva företag.

Skuldsanering för företagare är en helt ny lag som träder i kraft den 1 november. Det är kronofogden som handlägger och avslår eller beviljar ansökan som skuldsanering. 

– Har man skulder kopplade till näringsverksamhet så kan företagaren få skuldsanering på grund av det, och det gäller inte bara den enskilde företagaren, säger Sara Stenquist som är enhetschef för Konsument Gästrikland som arbetar med skuldrådgivning åt alla kommuner i Gästrikland och Älvkarleby. 

– Om en närstående till någon som drivit företag har lagt på sig skulder som är kopplade till näringsverksamheten, då kan även den anhörige få skuldsanering. Men viktigt att poängtera är att det är personen som skuldsaneras, man skuldsanerar inga företag. 

Skuldsanering för företagare går till på ungefär samma sätt som för privatpersoner, men det finns några skillnader. 

– Skuldsaneringsperioden är tre år istället för fem så den är lite kortare, men man har inga betalningsfria månader, man kan inte få skuldsanering utan att betala någonting, säger Sara Stenquist och fortsätter:

– Går man på lagen om företagare så måste man ha ett utrymme varje månad att betala om man ska få en skuldsanering som företagare.

Tanken med den nya lagen är att företagare ska ha möjlighet att starta om på ny kula. 

– Det här är för att man vill få en ruljans, att personer som är drivna ska känna att det finns en utväg. Även om det inte har gått som man tänkt sig så ska man kunna få skuldsanering om man till exempel vill fortsätta att driva företag, säger Sara Stenquist.