Pressmeddelande 2016-09-24

Olivia Bergdahl får Sveriges Radios novellpris 2016

Sveriges Radios novellpris 2016 går till författaren Olivia Bergdahl för radionovellen ”Hjälten Josef Schultz på fotografiet” i uppläsning av Tomas von Brömssen. Priset tillkännagavs idag på Bokmässan i Göteborg.

Olivia Bergdahls novell ”Hjälten Josef Schultz på fotografiet” är specialskriven för Sveriges Radio och en av fem noveller som nominerades till Sveriges Radios novellpris. Olivia Bergdahl fick beskedet om att hon vunnit ett par veckor innan prisutdelning, då på en nattbuss i Kalifornien.

– Jag kände mig väldigt storslagen och jag tyckte mycket om den romantiska bilden av att jag åkte nattbuss ensam i USA samtidigt som jag vinner ett pris i Sverige. Men det var också en märklig känsla, att inte kunna prata med någon annan. Det var väldigt kontrastrikt och fint, säger Olivia Bergdahl. 

Olivia Bergdahl har i många år varit framstående inom poetry slam, för drygt ett år sedan kom hennes romandebut ”Efter ekot”.

Tomas von Brömssen läser denna radionovell som bygger på en sann och dokumenterad händelse. Texten som är specialskriven för Sveriges Radio ställer frågan om vem som är galen; den som beordrar krig eller den som lägger ner sitt vapen.

– Redan när jag var halvklar med texten så kom jag på att Tomas von Brömssen skulle läsa min text. När jag kom på att jag ville ha just honom så hade jag hans uppläsningssätt i huvudet när jag skrev, vilket var väldigt kul. När jag sedan hörde honom läsa den färdiga radionovellen så slappnade jag av, berättar Olivia Bergdahl. 

Lyssna eller ladda ner ” Hjälten Josef Schultz på fotografiet” här eller i appen Sveriges Radio Play. Radionovellen sänds kl. 18.15 i P1 lördag 24 september.

Om Sveriges Radios novellpris
För femtonde året har lyssnarna fått chansen att rösta fram den bästa radionovellen som sänts under det gångna året. En jury som består av kulturmedarbetare på Sveriges Radio har valt ut fem noveller, samtliga specialskrivna för P1 och sända under säsongen 2015-2016. Priset är på 25 000 kronor. Under årens lopp har författare som Stina Stoor, Bob Hansson och Arkan Asaad vunnit priset.

Pressbild:
Olivia Bergdahl. Foto: Helene Ringberg http://sverigesradio.se/sida/images/4736/3674753_4256_2832.jpg

För mer information och intervjuer med vinnaren, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
073 231 45 56

Joseph Knevel, projektledare
joseph.knevel@sverigesradio.se
070 999 62 48