Försvarsministern: Jimmie Åkesson måste uttala sig

2:58 min

Försvarsministern Peter Hultqvist tycker det är allvarligt att en person som arbetar på Sverigedemokraternas partikansli i riksdagen bedöms vara en potentiell säkerhetsrisk av flera experter. Hultqvist tycker att det är dags för SD:s partiledning att uttala sig.

– Jag tycker man ska ta det som kommit fram i rapporteringen på allvar, och Sverigedemokraterna måste ge en förklaring och gå till botten med det här, säger Peter Hultqvist.

Ekot har i dag avslöjat att en man som arbetar på Sverigedemokraternas kansli i riksdagen fått flera miljoner kronor genom en fastighetsaffär med en inflytelserik, rysk affärsman tillika dömd brottsling.

Något som i sig gör honom till en potentiell säkerhetsrisk, enligt flera experter som Ekot talat med, däribland Lars Nicander på försvarshögskolan och Tomas Djurling som arbetat med bland annat hot mot myndigheter på FRA i 17 år.

Den politiske tjänstemannen arbetar under sitt riktiga namn på partikansliet men under sitt alias Egor Putilov har han bland annat varit en flitig debattör i flera medier. Ofta i migrationsfrågor och utrikespolitik.

När Ekot i går ställde frågor till Sverigedemokraterna med anledning av de nya uppgifterna svarade partiets presschef Henrik Vinge att partiet känner sig tryggt med sina anställda.

– Alla våra politiska sekreterare har genomgått en säkerhetskontroll som bland annat innebär en kontinuerlig slagning gentemot säkerhetspolisens alla register, vilket betyder att jag känner mig bekväm i att jag vet vem den här personen är, säger Vinge.

Men att Sverigedemokraterna skickar fram sin presschef för att uttala sig duger inte för försvarsministern Peter Hultqvist.

Han vill höra partiledaren Jimmie Åkesson.

Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf tycker det är allvarligt att en person som enligt experterna kan vara en säkerhetsrisk finns på Sverigedemokraternas partikansli.

– Jag blir illa berörd när vi har en person inom riksdagens väggar som experter säger är en potentiell säkerhetsrisk. Det här måste Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson gå till botten med, säger Lööf.

Det är partierna själva som sköter säkerhetskontrollen av personer som anställs på partikanslierna i riksdagen.

Det är en svaghet i systemet tycker flera experter som Ekot pratat med.

Samtidigt är det viktigt med öppenhet i riskdagen, menar Niklas Åström som är säkerhetschef på riksdagsförvaltningen, men han utesluter inte att det behövs förändringar

– Vi arbetar fokuserat med den här frågan just nu och jag tycker att vi har en bra dialog med partikanslierna. Det är viktigt att för dem att beakta, precis som för oss, förändringar i hot och sårbarheter i samhället, säger Åström.