Svårt att kontrollera byggentreprenörer

Det är näst intill omöjigt att kontrollera till synes oseriösa byggentreprenörer. Som Upplandsnytt berättat tidigare så har mannen som driver ett bygge på Stora Nygatan i Östhammar mångmiljonskulder till staten.

Örjan Matsson sitter i Byggnadsnämnden, som godkände bygglovsansökan:

-För Östhammars kommuns del är det viktigt att byggenskapen som sker är seriöst, men för övrigt är det så att Byggnadsnämden kontrollerar byggprojektet, att det uppfyller de krav som ställs.

Som du kunde höra igår i Upplandsnytt så har bland annat grannar till bygget på Stora Nygatan i Östhammar undrat vad som egentligen händer på byggarbetsplatsen. Det tog bland annat månader för fackförbundet Byggnads att få nån att skriva under ett kollektivavtal för de polska byggarbetarna.

Att oetablerade, oseriösa byggherrar bygger hus har blivit vanligare. Husen säljs sen vidare och så finns det ingen som kvalitetssäkrar om det skulle hittas fel i framtiden. Hasse Olsson på Byggnads är kritisk till att ingen kollar upp personerna bakom en bygglovsansökan innan man godkänner:

- Man blir ju fundersam som invånare att man inte ägnar mer kraft åt vem att veta vem är det som är verksam i kommunen. Men Östhammar som är en avfolkningsbyggd är naturligtvis glad over att det kommer verksamhet och eventuellt flyttar i nya personer, så jag hoppas att de genom uppmärksamheten som bygget  får, också ser till att det blir kontrollerat och bra.

Bygget drivs av en person med 57 miljoner kronor i skatteskuld till staten, dessutom så har han bland annat drivit företag i konkurs, och han har utretts av Finanspolisen och Ekobrottsmyndigheten. Hans namn fanns på bygglovsansökningarna som skickades till kommunen för några år sen - en enkel koll hade räckt. Örjan Matsson på kommunen igen:

- Nej kommunen provar ju bara lämpligheten, när det gäller Byggnadsnämndens bit, att bygget är är genomförbart rent tekniskt, att det uppfyller kraven, säger Örjan Matsson som sitter i Byggnadsnämden i Östhammar.

Inte ens Skatteverket, alltså den myndighet som redan har alla de här bakgrundsuppgifterna om skulderna och utredningarna, har någon möjlighet att kolla upp vad folk egentligen sysslar med. Laila Radlöv-Sköld är Skatteinformatör:

-I det här fallet kanske det kan vara väldigt svårt eftersom han inte finns varken i någon styrelse, något byggnadsföretag eller bedriver egen firma. Enda sättet egentligen är väl kanske en anonym anmälan.