Donald Trump vill avreglera USA:s kol- och naturgasindustri

1:39 min

Om republikanen Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet kommer han att avreglera landets kol- och naturgasindustri.
Det sa han i ett tal i Pittsburgh.

Restriktionerna ska bort och det kommer att skapa ett stort välstånd för USA, sa den republikanske presidentkandidaten inför en publik av olje- och gasindustrins beslutsfattare.

Han lovade underlätta för så kallad fracking också på statligt ägd mark, för att bygga transportleder för olja och gas, och att jobben i kolindustrin ska komma tillbaka:

– Vi ska stoppa kriget mot kolet och våra gruvarbetare, sa Donald Trump, utan några närmare detaljer och trots att experterna påpekat att kol och olja konkurrerar på den amerikanska marknaden och att billig naturgas tvingat ner kolenergiproduktionen.

Han hävdade att motkandidaten, demokraterna Hillary Clinton, krigar mot hela industrin med miljörestriktioner och skatter.

– Det pågår krig och ni vet det.

Donald Trump, som har sagt tidigare att det är en "bluff" att klimatet blir allt varmare, avvisade alla idéer om skärpt skatt på energi som inte är förnybar, som kol och olja. Det skulle drabba konsumenterna.

– Det är orättvist mot vårt land och gör det svårare att konkurrera med andra länder, sa Donald Trump.