Budgetförslag: Minskat stöd till arbete mot hiv

1:31 min

Det statliga stödet i arbetet mot hiv och andra smittsamma sjukdomar ska nära nog halveras nästa år enligt förslaget till den nya statsbudgeten. 

Lena Nilsson Schönnesson, ordförande på hjälporganisationen Noaks ark är oroad.

– Noaks ark blir minst sagt bestörta.

Statens stöd för bland annat insatser mot hiv och aids ska minskas från omkring 145 miljoner kronor till cirka 75 miljoner kronor för 2017, enligt förslaget. Ett minskat stöd skulle innebära ett hårt slag mot Noaks ark, som hjälper människor med hiv och bedriver förebyggande arbete.

– Kunskapsspridning och stöd till personer som lever med hiv och deras anhöriga kommer att reduceras om man skär så hårt i budgeten, säger Lena Nilsson Schönnesson.

Även Liberalerna är kritiska. Drygt hälften av landets omkring 7000 personer som lever med hivsmitta finns i Stockholms län, där Anna Starbrink är hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

– Regeringens besked innebär en halvering av resurserna och det riktas mot samhällets allra sköraste människor, säger Anna Starbrink.

Enligt hälsominister Gabriel Wikström hör förslaget samman med att landstinget kommer att få ett större ansvar för fördelningen av resurserna.

– Det vi gör nu är att vi fasar över anslagen så att landstingen får fullt ansvar för sin verksamhet när det gäller arbetet med hivfrågor. Samtidigt höjer staten de generella statsbidragen till landstingen med 2, 8 miljarder från och med nästa år, säger Gabriel Wikström.  

När det gäller stödet till hjälporganisationerna kommer staten även fortsättningsvis att ta ett lika stort ansvar, försäkrar ministern.

– Det kommer inte att minska, det kommer att vara oförändrat jämfört med tidigare år, säger Gabriel Wikström.