Hörby

Tidsresa till 1600-talet i Östra Sallerup

3:46 min

På söndag är det 1600-tals dag i Östra Sallerup, en familjedag där man bland annat kan se många människor klädda som förr.

– Det kommer kungar och drottningar från Danmark och skånska caroliner har ett läger, de och vanligt bonnfolk kommer att röra sig här, säger Eva Grip, en av dem som är med och arrangerar dagen.

Själv är hon klädd i en tidstypisk särk, med förkläde och hätta när hon berättar om vad som kommer att hända under dagen. Det är allt från exercis och eldgivning med carolinerna, till hantverk som repslageri, gammaldags lekar till små föreläsningar och guidningar.

Att det är just 1600-talet som står i fokus för dagen hänger samman med Prästgårdparken och Karl XI:s stenar i Östra Sallerup.

– Vi vill att många ska komma och upptäcka Östra Sallerup och upptäcka den här parken, det är den värd, säger Eva Grip.

Parken ligger tvärsöver vägen från kyrkan. Den anlades på 1600-talet av prästen Jöns Henriksson och är kulturminnesmärkt. I parken finns dessutom ett monument som kallas för Karl XI:s stenar.

Det är nio meter stora bokstäver, formade av stenar som ligger utlagda i parken, som bildar texten Carolus XI, monarcha Sveciae, Karl XI, Sveriges kung.

Prästen Jöns Henriksson, som stod bakom parken, växte upp vid den danska kungens hov, där pappan var trädgårdsmästare, berättar Eva Grip.

– Kungen sponsrade hans studier, så han kunde läsa till präst på Köpenhamns universitet. Han kom som 26-åring till Östra Sallerup och skulle vara präst här och det var han till 1689.

– Han var här under den oroliga perioden när man inte visste om Skåne var svenskt eller danskt, säger Eva Grip.

Under 1600-tals dagen ordnas bland annat trädklättring, så man kan se de stora stenbokstäverna från ovan. Människor med 1600-talsintresse från både Danmark och Sverige kommer till byn, där flera föreningar, bland annat Kulturhuset och radioföreningen är engagerade. I kyrkan blir det även gudstjänst i 1600-talstappning under söndagen.