Många patienter med ärftligt högt kolesterol nås via satsning i Nyköping

1:38 min

Den satsning som sjukvården i Nyköping har gjort det senaste året för att hitta personer med ärftlig kraftigt förhöjt LDL-kolesterol, har gjort att man har hittat över 100 personer med sjukdomen.

Den kallas FH - familjär hyperkolesterolemi och det är viktigt att hitta personerna som har sjukdomen så fort som möjligt, innan den leder till till exempel hjärtinfarkt, säger Peter Benedek, överläkare och forskare vid Nyköpings lasarett. Hans team har satsat på att informera kollegorna runt om i landstinget för att hitta de här patienterna.

– Bara genom att informera om den här sjukdomen och att man ska vara vaksam på ärftligt högt kolesterol, så att man kan skicka en remiss till oss, så har vi fått över 60 remisser det här året, säger Peter Benedek, ifrån att i stort sett aldrig har fått en remiss med den här frågeställningen.

Hur behandlas sjukdomen?

– Det är en enkel statinerbehandling, som har funnits sedan slutet av 80-talet och kostar bara några hundralappar per år. Vid tidig behandling sänker man den kraftigt förhöjda risken.