Patti Smith om nya fotoutställningen i Stockholm

3:53 min

Igår öppnade Patti Smiths fotoutställning Eighteen Stations på kulturhuset i Stockholm. Kulturnytt träffade henne för en intervju och hon började med att berätta om hur hon tänker när hon tar en bild.

- Först så ser jag det, sen tar jag bilden och njuter att jag slutfört mitt uppdrag, säger Patti Smith.

Det som hänger på väggarna runt oss är små fyrkatiga bilder på föremål och palatser, vi ser bla Wittgensteins element, Hesses skrivmaskin, bordet där hon fikade när hon skrev boken M-train, Sylvia Palths grav och Virginia Woolfs käpp. Hon har rest runt i värden och samlat ihop små bevis, som hon själv uttrycker det, som hon nu vill dela med sig av. För fotograferandet handlar om det för Patti Smith, inte om att fånga ett visst ögonblick i ett fåfängt försökt att stanna tiden.

-Nej, jag vet att det är en illusion, det kommer inte göra dig yngre. Utan det är att samla saker som jag kan dela.

Så vad är det med alla dessa föremål, som hon går igång på. En tingest som engång någon hon beundrar vidrört.

-Det är nåt från barndomen, sen jag läste sagor om att saker kommer till liv på natten.

-Det finns något katolskt över det, sakerna är som reliker, men det viktiga är att det är något som någon jag älskar har tyckt om Säger Patti Smith.

Vi sitter i det som är Patti Smith biblioteket på kulturhuset, en del av utställningen Eighteen Stations runt om oss står böcker hon inspirerats av, en hylla är bara Henning Mankell, en vän till henne och vi börjar prata om sorg. Några av bilderna på utställningen är på hennes man Fred Smith som dog 1994. Och den som har läst boken M-train känner igen fotografierna på honom.

- Jag saknar honom. Jag saknar alla som dött omkring mig, men de finns kvar. Men visst hade det varit fint om han kom förbi och hälsade på någon gång säger Patti Smith.