Granskade SD-tjänstemannen Egor Putilov säger upp sig

1:39 min

Den man som kallar sig Egor Putilov säger upp sig från Sverigedemokraternas riksdagskansli. Uppsägningen gäller med omedelbar verkan, och är hans eget beslut, skriver han i ett mejl till Ekot.

Beskedet kommer efter Ekots granskning av en lukrativ fastighetsaffär Putilov varit inblandad i. Sverigedemokraterna har hittills inte velat uttala sig.

SD-tjänstemannen Egor Putilov skriver till Ekot att beslutet kommer efter vad han kallar "mediernas förföljelse". Han skriver också att han lämnar partiet eftersom Sverigedemokraternas arbete är viktigare än hans personliga ambitioner.

Beskedet kommer efter en granskning från Ekot och andra medier. I går avslöjade Ekot att Putilov, som arbetar på Sverigedemokraternas riksdagskansli, fått flera miljoner kronor genom en fastighetsaffär med en rysk affärsman tillika dömd brottsling, vilket gör mannen till en potentiell säkerhetsrisk, enligt flera experter som Ekot har varit i kontakt med.

"Som person med ryskt ursprung blev jag ett lätt sätt att attackera SD och kleta Putin på dem. Tyvärr krävs inte mer i dagens medie-Sverige", skriver Egor Putilov.

SD-tjänstemannen arbetar under sitt riktiga namn på partikansliet men under sitt alias Egor Putilov har han bland annat varit en flitig debattör i flera medier. Ofta i migrationsfrågor och utrikespolitik.

Putilov skriver att han för tillfället är sjukskriven.

"Tack vare uthängningen av mina personuppgifter och bild är mina framtidsutsikter på arbetsmarknaden i princip förstörda. Jag är sjukskriven för tillfället och kommer att ta en dag i taget."

Fotnot: Sveriges Radio har inte publicerat vare sig personuppgifter eller bild på Egor Putilov.