Ekots reporter kommenterar granskningen kring Putilov

3:00 min

I förmiddags kom beskedet att den man som arbetat på Sverigedemokraternas kansli i riksdagen och som oftast kallar sig Egor Putilov, slutar sin tjänst.

I går rapporterade Ekot om att mannen i en fastighetsaffär med ett hus utanför Stockholm som han köpte av en rysk affärsman - tjänade sex miljoner på ett par månader.

Ekots reporter Claes Aronsson intervjuad i Dagens Eko av Ekots studioreporter Marianne Hasslow.

Vilken betydelse har den här fastighetsaffären haft för hans beslut, tror du?

– Det är högst troligt att gårdagens avslöjande i Ekot är den stora anledningen. Sverigedemokraternas presschef sa dessutom i flera medier i går att partiet ska titta på det här. Försvarsministern Peter Hultqvist och centerledaren Annie Lööf var dessutom ute i går och satte press på SD att gå till botten med det här, eftersom det handlar om säkerheten i riksdagen.

Vad är problemet med att köpa ett hus av en rysk affärsman?

– Putilov skriver själv i mejl till oss att den ryske affärsmannen behövde pengar snabbt men att den var legitim. Putilov säger också att han inte kan klandras för något som en person som han köper ett hus av gjort och kommer att göra.

– Säkerhetsexperter som vi pratat med säger att orsaken till affären inte spelar någon roll. Den gör ändå en person som arbetar i riksdagen till en säkerhetsrisk eftersom han kan ha hamnat i en beroendeställning till en rysk, kriminell affärsman som dessutom har haft kopplingar till ryska myndigheter.

Hur motiverar Putilov att han lämnar tjänsten hos Sverigedemokraternas riksdagskansli?

– Han säger bland annat att rapporteringen av honom kan skada Sverigedemokraterna och att partiet är viktigare än en enskild persons karriär.

I ett pressmeddelande beskriver han att det skulle pågå en hatkampanj i media och att han inte har fått någon chans att försvara sig?

– Inför det här avslöjandet gav vi Egor Putilov många möjligheter att få ge sina förklaringar i en bandad intervju, men han vägrade. Till slut svarade han på mejl på våra frågor. Dessa svar har vi refererat till i våra inslag.

– Den här granskningen som jag gjort med Emelie Rosén och Daniel Öhman handlar inte i första hand om Putilov utan om säkerheten i vår riksdag. När då tunga experter säger att det finns en potentiell säkerhetsrisk i riksdagen så berättar vi om det. Det är vårt jobb.

Fotnot: Ekots reportrar Emelie Rosén och Daniel Öhman står också bakom granskningen kring Putilov.