Strålande show på Det ny teater

2:31 min

Har det gamla har blivit inne igen i musikalvärlden? Det har varit fullt av musikaler till 30- och 40-talshits på våra scener på senare år. Och nu sätts "Anything goes", från 1934, upp i Köpenhamn. David Richter har sett en 80-plussare få nytt liv. 

Har man inte alltid fått höra att teatrarnas stora utmaning är hur man lockar ung publik till salongerna?

Kanske är lösningen att blicka bakåt när man vill framåt - långt bakåt. De senaste åren har det steppats som tusan på våra scener till 30 och 40-talshits. Det var inte länge sedan Malmöoperan satte upp "Top hat" med musik av Irving Berlin, samtidigt spelade Göteborgsoperan "Crazy for you" med Gershwinmusik. "Anything goes" med Cole Portermusik, från 1934, är ytterligare en i raden.

Och nog är det ögonfägnad - bländande dekor i art decostil, flotta kostymer och sprakande shownummer till Cole Porters medryckande musik. Allt är där. Det är bara storyn som fattas - den är tunnare än ett höstlöv.

Huvudpersonen Billy är fripassagerare på en oceanångare efter att han sett sitt livs kärlek gå ombord. Problemet är bara att hon ska gifta sig med en annan. Sen följer förvecklingar och shownummer bland miljonärer, dansande sjömän, en och annan gangster utklädd till präst och lycksökande showtjejer. Dialogen är hela tiden småvitsig, men i första aktens mer pratiga scener går det emellanåt på tomgång. Det är musiknumren som är drivande.

Dansk musikalteaters fixstjärna just nu Silas Holst, som gör huvudrollen, spelar och dansar med smittande humör. Men de bästa låtarna och de största shownumren ligger på Camille-Cathrine Rommedahl, som den bekymmerslösa nattklubbssångerskan Reno. Hon är varm och kall, lockande och avvisande på en och samma gång och bär numren med naturlig utstrålning. Och i takt med att tempot och intensiteten skruvas upp ett snäpp i andra akten så blommar också föreställningen upp. På den komiska sidan plockar Preben Kristensen poäng men kanske framförallt Carsten Svendsen.

"Anything goes" kom i depressionens spår och handlar om att: bara man tar chansen, är initiativrik och vågar satsa, så ska det nog gå vägen, oavsett om det gäller romantik eller pengar. Om det är sant eller falskt är väl upp till var och en.

I vilket fall som helst: Det Ny Teater bjuder på en strålande show!