Historiskt avtal i dag: Colombias regering och Farc skriver under fredsavtal

2:47 min

I dag skriver den colombianska regeringen och Farc-gerillan under ett fredsavtal som kan innebära slutet på 52 års krig. Avtalet, som förhandlats under fyra år, ska godkännas i en folkomröstning nästa söndag innan det kan träda i kraft.

– För mig känns fredsavtalet som en dörr längst bort i en mörk tunnel, en tunnel jag varit instängd i hela mitt liv, säger Maria Zabala. 

Hon är 61 år gammal och en provkarta på hur den colombianska konflikten påverkat kvinnorna särskilt hårt. Maria tvingades fly sin hemby efter att hennes man och flera släktingar mördats. Familjens gård på landet brändes ner. Med tiden blev Maria Zabala en känd bondeledare och för ett par år sedan blev hon inbjuden att berätta sin historia för Farc-gerillan och regeringen som förhandlade i Havanna.

– Det borde ha varit hälften män och hälften kvinnor bland förhandlarna i Havanna. Så var det inte. Vi kvinnor bjöds in för att fläka upp våra sår, men männen fattar ändå alla beslut, säger Maria Zabala.

En av de som kommit för att närvara vid fredsceremonin i eftermiddag är Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). Hon säger att fredsavtalet ändå tar större hänsyn till kvinnor än vad som brukar vara fallet, och menar att det är ett resultat av bland annat Sveriges påtryckningar.

– De har faktiskt lyssnat på goda råd under processen och de rättade till det faktum att det från början inte fanns kvinnor i fredsförhandlingarna och vid förhandlingsbordet, säger Margot Wallström.

Men trots att Sverige är en av de största biståndsgivarna i Colombia är det vårt grannland Norge som har spelat en huvudroll i fredsprocessen: Norge har tillsammans med Kuba förhandlat fram avtalet under fyra års tid.

– Det är orättvist. I själva verket hade ju norrmännen inte ens en ambassad här under mycket lång tid. Jag tror det var så att Colombia förmodligen närmade sig Sverige men det fanns inget intresse för att ta på sig medlarrollen. Vi är den absolut största givaren, och just nu är vi också den största givaren till FN:s fredsfond, säger Margot Wallström.

Oavsett vem som ska ta åt sig äran är det lite för tidigt att ropa hej. Innan fredsavtalet kan träda i kraft måste det godkännas i en folkomröstning. För Maria Zabala är det självklart att rösta ja.

– Jag vill gå in genom den där dörren längst bort i tunneln, säger hon.