Stor mytbildning kring luftkonditionering

När värmen slår till utomhus slår vi på luftkonditioneringen inomhus. Den kalla luften påverkar oss på många sätt, men det finns inga bevis för att kylan gör oss sjuka. Trots det kommer många till sjukhusen med täppta näsor och stela nackar. Symptom som kommer av att luften torkar ut slemhinnorna.

- Att själva kylan i sig, eller att man växlar mellan en kall och en varm miljö, skulle vara farligt, det finns inte belagt att det skulle vara farligare än att sitta i ett varmt rum, säger öronläkaren Margareta Foglé-Hansson på Kärnsjukhuset i Skövde.  

Många människor vistas på luftkonditionerade platser under sommaren, som bilen eller kontoret och upplever då att de blir sjuka av luftkonditioneringen. På sjukhusen klagas det över täppta näsor och stela nackar som patienter säger sig ha fått av drag från luftkonditioneringen. Men sanningen är att det inte finns några bevis för att kylan i fläktarna gör dig sjuk.

Däremot torkar luften ut slemhinnorna i kroppen, berättar Margareta Foglé-Hansson. Och för att må bättre i luftkonditionerade miljöer ska man alltså dricka mycket vatten