Läkemedel för ovanliga sjukdomar ger skenande kostnader

2:05 min

Det kommer allt fler mediciner för ovanliga sjukdomar. För sådana läkemedel har företagen monopol och fri prissättning under tio år. Kostnaderna skenar och landstingen hamnar i en rävsax, visar Sveriges Radios Kalibers granskning. 

– Ja, det är absurt att vi hamnar i en sådan här situation, säger Anders Bergström, läkemedelschef i Norrbottens läns landsting.

Det Anders Bergström finner absurt är att landstinget tvingas använda läkemedlet Vyndaqel i behandlingen av patienter med Skelleftesjukan, trots att det finns ett avsevärt billigare alternativ.

– Det billigare alternativet som också har visat sig ha bättre effekter går inte att få tag i, därför att vi inte får tag på själva läkemedelssubstansen. De företag som äger den läkemedelssubstansen vill inte släppa den så att den kan försäljas i Sverige och Europa, säger Anders Bergström.

Den billigare medicinen skulle kosta 8 000 kronor per patient årligen, medan Vyndaqel har ett grundpris på 1,2 miljoner kronor per patient årligen. Norrbottens läns landsting har i nuläget en rabatt från tillverkaren Pfizer, som ger ett pris på ungefär 600 000 kronor per patient årligen.

För att få fram läkemedel för ovanliga sjukdomar har EU infört ett system som gynnar läkemedelsbolagen. Godkända läkemedel får monopol på marknaden under tio år vilket i praktiken innebär fri prissättning under tiden.

– Läkemedel är bara en del av våra kostnader och det ökar riktigt kraftigt. Den stora ökningen är just den här typen av läkemedel för sällsynta sjukdomar där det är en aggressiv prissättningsstrategi från många läkemedelsbolag. De har full insyn i landstingens budgetar, men vi har ingen insyn i vad de egentligen har för produktionskostnader för de här läkemedlen, säger han.

Vyndaqel används för att dämpa sjukdomsutvecklingen hos patienter med Skelleftesjukan. Drygt tio personer i Norrbotten behandlas med läkemedlet som tillverkas av företaget Pfizer.

– Ska man ta fram ett nytt läkemedel för ett sjukdomstillstånd så är det lika krångligt, oavsett om sjukdomstillståndet är vanligt eller mycket ovanligt. Med andra ord, det krävs ungefär lika mycket förarbete för att ta fram ett läkemedel. Är det ett stort läkemedel mot högt blodtryckl så är det hundratusentals människor som delar på kostnaden, när det gäller Skelleftesjukan så är det för närvarande 32 personer i Sverige, säger Johan Brun, medicinsk direktör på Pfizer.

Det är Sveriges Radio Kalibers reportrar Daniel Värjö och Samira Othman som i samarbete med Alexandra Sannemalm på P4 Sörmland som har granskat marknaden för särläkemedel. Deras reportage Landstingens dilemma - priset på ett liv hittar du nedan.