Geir Gulliksen om kärnfamilj, kärlek och könsroller

2:36 min

Geir Gulliksen är en norsk författare och förläggare, född 1963. Han senaste roman "Berättelse om ett äktenskap" från 2015 är nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris, och nu kommer den på svenska i översättning av Urban Andersson.

Samma dag som jag läst ut "Berättelse om ett äktenskap" ser jag hur en kvinnlig kritiker skriver om Nina Björk att det är bra att hon inte är normkritisk, ”inte försöker amputera den del av kvinnan som drömmer om kärlek, man och barn”.

Mitt huvud går i spinn. För naturligtvis är det inte en kvinnlig önskan att vilja ha kärnfamilj. Och naturligtvis kan längtan efter kärlek vara något annat än längtan efter familj.

Och hos Geir Gulliksen är detta inte bara en tes, utan ren praktik. Hemma hos paret Jon och Timmy, som varit tillsammans i tjugo år och som nu bor med två barn i ett hus med skogen, löprundor och skidspår inom räckhåll, där är allt perfekt. Han tar hela vardagsansvaret – tvättar och lagar mat; trivs med det. Han läser Simone de Beauvoir och är noga med att sysslorna i hemmet inte fördelas enligt traditionella könsrollsmönster. Hon får skära steken. De har ett jättebra sexliv och får låsa om sig för att inte barnen ska trampa in när lusten blir för stark.

Men ack – för här kommer det; hon träffar en annan man. Hon drabbas av en annan. Och trots att Jon till och med vill att hon ska bejaka detta, i tron att själva friheten ska göra att hon ändå är hans, eller blir hans igen, så visar sig känslorna vara mer komplicerade än så.

Och Geir Gulliksen har utifrån detta, och utifrån frågan ”vad var det egentligen som hände?” skrivit en kort, klar och stilistiskt säker roman. Det är lika lätt och ljust som snön till formen. Rent och prydligt som hemmet. Men kanske just därför så finns heller inget skydd när idyllen går sönder.

Och det är drabbande med dessa väl valda detaljer, dessa scener ur ett liv. Som när han städar ur kylskåpet efter att hon flyttat. Hur han slänger allt de köpt tillsammans och hur Gulliksen räknar upp alla dessa kladdiga burkar och klämda tuber innan de åker i soppåsen. Goda grejer, favoritpastejer. Sonen som sorgset ser på.

En vanlig, samtida, sårbar, jämlik man. Det borde inte kännas så originellt som det gör att möta honom i en roman. Han som drömmer om kärlek, fru och barn. Och så hon, som vill ha en annan kärlek.