Riksdagspartier ska diskutera Putilovaffären

1:57 min

Riksdagspartiernas gruppledare ska diskutera den förre SD-tjänstemannen som kallar sig Egor Putilov. Det efter Ekots avslöjanden om mannen, då han bland annat har pekats ut som en potentiell säkerhetsrisk av flera experter. Nu kräver Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson svar av Sverigedemokraterna.

– Det är ju det akut allvarligaste säkerhetshotet vi har mot Sveriges riksdag, säger Anders W Jonsson (C).

Ekot kunde i fredags avslöja att en man som arbetade på Sverigedemokraternas kansli i riksdagen bland annat gjort en fastighetsaffär med en rysk kriminell affärsman med kopplingar till ryska myndigheter. Genom fastighetsaffären tjänade mannen, som kallar sig Egor Putiov, över sex miljoner kronor.

Putilov använder sig också av åtminstone fem olika namn. Och Aftonbladet kunde redan för några veckor sedan koppla ihop hans rätta namn med hans alias "Egor Putilov".

Det här gör honom till en potentiell säkerhetsrisk, enligt flera experter som Ekot talat med. Däribland Lars Nicander från Försvarshögskolan.

Trots det valde Sverigedemokraterna först att inte agera när uppgifterna blev kända, och partiet hänvisade till att man var trygg med de säkerhetskontroller som gjorts. Men på lördagen sa Putilov själv upp sig.

Fast det räcker inte, tycker Anders W Jonsson från Centerpartiet.

– Vem är den här mannen, vem har han tagit sina uppdrag ifrån, varför har han fått stora pengar från en rysk affärsman? Det finns ett antal frågor som måste besvaras och här är Sverigedemokraterna svaret skyldig, säger han.

Nu ska det här diskuteras när riksdagspartiernas gruppledare på onsdag träffar talmannen.

Sverigedemokraterna har valt att inte kommentera med hänvisning till att samtalet på onsdag är tänkt att vara konfidentiellt. SD:s gruppledare Mattias Karlsson hänvisar också till att det fortfarande inte är fastställt att mannen har utgjort ett säkerhetshot. Putilov själv menar att allt är legitimt.

Oavsett så måste partiers säkerhetsmedvetenhet höjas, tycker Anders W Jonsson. Som också öppnar för att titta på de egna rutinerna.

– Vi har en väldigt noggrann kontroll av de vi anställer, oftast är det personer vi känner sedan lång tid tillbaka. Det är inte mannen från gatan som får jobb på vårt riksdagskansli, men det är klart att det finns anledning att också vi funderar på om det finns ytterligare något som vi kan göra, säger han.