Trasigt elverk förstörde elektronik för många i Möklinta

1:12 min

I förra veckan drabbades Möklinta, norr om Sala, av ett strömavbrott. Elverket som Vattenfall ställde dit för att förse de boende med ström felade - och skickade istället ut för stark ström. Den starka strömmen slog ut flera elektroniska apparater.

56 hushåll och en del företag i Möklinta, norr om Sala, fick sina elektroniska apparater förstörda efter ett elfel, det rapporterar Sala allehanda.

Efter ett strömavbrott i Möklinta ställde Vattenfall dit ett elverk för att de boende skulle få ström. Men elverket skickade ut för stark ström - som slog ut flera elektroniska apparater. Bland annat på i den lokala butiken på orten, där två kylar blivit förstörda.

– De har alltid fungerat, jag har haft den här butiken i ett halvår, men efter det här var det tjugo plusgrader när jag kom hit, säger Engin Aslan som är butikchef.

– Vi blev av med samtliga vitvaror, vattenpumpen och cirkulationspumpen. Vi har drabbats hårt, i och med att vi har fem barn, så det har varit bråttom med att fixa nya grejer, säger Tomas Lindbom, en av de boende i Möklinta.

Mikael Björnér är kommunikationsansvarig på Vattenfall:

– Det blev ett tekniskt fel på elverket, en överspänning. Det var ett fel som vi inte kunde förutse.

Vad gör ni för de drabbade nu?

– Vi tar hand om de som ringer till vår kundtjänst, man får en blankett hemskickad till sig, där man får redogöra för sina skador. Man får redogöra för de kostnader man har haft så får våra handläggare värdera det från fall till fall, varje enskild händelse, säger Mikael Björnér.