Nu börjar saneringen av hamnen i Oskarshamn

1:13 min

Nu ska hamnen i Oskarshamn bli renare. Efter 20 års diskuterande och planerande drar saneringsprojektet, som är ett av de största någonsin i Sverige, igång.

P4 Kalmar sänder direkt från invigningen under förmiddagen.

I dag, tisdag, är det invigning för projektet och sedan dröjer det inte länge innan de som kommer till hamnen kan se arbetet i full gång. Det säger Bodil Liedberg Jönsson på Oskarshamns kommun:

– Det skulle jag kunna säga att man kan räkna i timmar. Det är faktiskt redan lite muddrat. De är inne i en testperiod som ska pågå en dryg vecka innan den riktiga produktionsmuddringen kommer igång.

Bodil Liedberg Jönsson pekar på olika platser i hamnen där det finns mycket gifter. Gifter som aldrig begravs i botten eftersom stora fartyg går i hamnen och river upp.

Men nu ska 500 000 kubikmeter förorenat sediment tas upp och fraktas bort från hamnen.

Det handlar om många olika ämnen man vill bli av med, men viktigast är kanske dioxinet.

Kommer ta tid att minska gifterna

Som det ser ut idag är Oskarshamns hamn den största utsläppskällan av dioxin i Östersjön. Och det är ett farligt gift som gör att Sverige inte får sälja fet fisk, som lax och strömming till länder som inte ligger vid Östersjön.

Men när saneringen är klar kommer halten dioxin i fisk och andra djur som lever i Östersjön att minska.

– Så småningom gör de det. Det här tar tyvärr lite tid eftersom näringskedjorna är som de är. Småkrypen ska ätas upp av större som äts av ännu större och så vidare. Så det dröjer lite innan man får den fulla effekten, säger Bodil Liedberg Jönsson