Elever i Surahammar utan simundervisning

1:48 min

Ekängsbadet i Surahammar håller sedan i somras bassängerna stängda på grund av att anläggningen är i dåligt skick. Och kommunens skolor står därför tillsvidare utan simundervisning.

Tobias Nordlander (S), som är kommunalråd i kommunen säger att frågan om simundervisningen för skolbarnen är under diskussion.

– Diskussionerna förs inom skolförvaltningen och jag har ingen kännedom om det på detaljnivå, säger han.

P4 Västmanland har varit i kontakt med skolchefen i kommunen, Conny Ström, men inte heller han kan ge några detaljer om hur man ska lösa simundervisningen framöver.

Tobias Nordlander säger att det kan handla om att bussa elever till andra orter där det finns badhus.

– Ja, och där vi kan hitta lediga tider. Men det finns också ett alternativ att skjuta på simundervisningen. Det finns ju naturligtvis ett behov och därför måste vi diskutera vilken lösning som är den bästa. Men enligt läroplanen kan man skjuta på det inom ett visst intervall, säger han.

Själva badet är stängt, men det går fortfarande att gymma, basta och duscha. Däremot har man inte börjat med några renoveringsarbeten än, arbetet sker istället bakom skrivborden. Det ska tas fram olika kostnadsunderlag.

– Till exempel en renovering av badet i sitt nuvarande skick, och vi tar även fram kalkyler för vad det skulle kunna kosta att bygga ett nytt badhus.

Så ni har ändå med det i tankarna, att eventuellt behöva riva?

– Ja, det måste vi ha, det är ett väldigt stort beslut och mycket pengar oavsett vilken väg man väljer att gå. Och jag tycker det är självklart att vi ska ha alla alternativ belysta så vi har bra beslutsunderlag. Och sedan ska ju det processas politiskt, och målsättningen är att ha ett politiskt beslut åtminstone innan årsskiftet.

Ekängsbadet är i dåligt skick, och någon form av årgärd krävs, menar han och ger några exempel på vilka brister som finns.

– Mycket av anläggningen har nått sin tekniska livslängd, och till exempel behöver reningsanläggningen bytas eftersom den är gammal. En del metallstöttningar i konstruktionen behöver man göra något åt och så är det en del fuktskador, säger kommunaråd Tobias Nordlander i Surahammar.