Bakslag för Gotlandsbolaget i Stockholms skärgård

2:06 min

Kammarrätten i Stockholm ogiltigförklarar upphandlingen av båttrafiken i Stockholms skärgård, som Gotlandsbolaget köpt in sig i. Och Gotlandsbolaget kan inte överklaga domen. 

Henrik Cars är vice vd på Destination Gotland samt vd på TRSM, det bolag som driver båttrafiken i Stockholms skärgård: 

– Jag tycker det är väldigt, väldigt tråkigt. Gotlandsbolaget kom in i den här trafiken i våras, vi har lagt ner mycket energi på att bygga upp den och ha den stabil, så det känns jättetråkigt. 

I februari i år meddelade Gotlandsbolaget att man köper majoriteten i bolaget TRSM, som då hade vunnit den upphandling som innebar att man i tolv år ska driva båttrafiken i stora delar av Stockholms skärgård. Men efter att en konkurrent överklagat upphandlingen ogiltigförklaras den nu av Kammarrätten i Stockholm, som ändrar domen från förvaltningsrätten. Upphandlingen ska göras om. Och de enda som kan överklaga domen är Stockholms läns landsting.  

– Vi är ju inte part i det här målet så att man får väl se hur Stockholms läns landsting... om de kommer att överklaga det här och vad som händer i så fall. Annars blir det väl en ny upphandling och då får man ta ställning till om man ska vara med i den eller inte. 

Anna Öberg är ägare till Stockholms sjötrafik, det bolag som överklagat upphandlingen. 

– Jag tycker att det är väldigt glädjande att kammarrätten har bekräftat vad vi har tyckt hela tiden. Att TRSM aldrig skulle ha tilldelats avtalet och att det är rätt att den här upphandlingen nu ska göras om. Så vi ser fram emot att det blir tredje gången gillt för landstinget. 

Det har under de senaste åren stormat rejält kring skärgårdstrafiken i Stockholm och den nu ogiltigförklarade upphandlingen är landstingets andra försök. Även inom TRSM har det varit stökigt och så sent som i augusti i år avgick bolagets ledning. Detta efter att man hamnat rejält på kollissionskurs med personalen som jobbar ombord på fartygen. Dessutom pågår en rättslig tvist om Gotlandsbolagets köp av aktierna i TRSM.

Var det klokt av Gotlandsbolaget att ge sig in i den här affären? 

Henrik Cars tvekar en stund men säger sen:

– Det får vi titta och säga om tio år, men det tror jag absolut. 

TRSM fortsätter att köra båttrafiken enligt ett tillfälligt avtal som gäller i år och nästa år. Stockholms läns landsting har inte meddelat om man kommer att överklaga domen till nästa instans, Högsta förvaltningsdomstolen.