Putilov-affären handlar om Ryssland inte riksdagen

4:25 min

När andra partier attackerar SD-ledningen för att ha släppt in en säkerhetsrisk i riksdagen handlar det egentligen mera om Putin än om Putilov, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Sverigedemokraternas ledning överger nu den lite lättsinniga attityd som präglade partiets första reaktioner på avslöjandena om den mystiske partianställde som kallar sig Egor Putilov. När Aftonbladet tidigare berättade om de frågetecken som fanns kring mannens olika identiteter - och uppgav att han dessutom arbetat som desinformatör under ett av sina många namn - blev reaktionen att "vad han gör på sin fritid får han svara för".

Det gjordes redan då antydningar om en rysk koppling men de framstod som vaga och en smula fördomsfulla. Efter Ekots avslöjande att en kriminell rysk företagare skänkt Putilov ett halvdussin miljoner kronor via en fastighetsaffär hamnade Putilov-affären dock i ett helt annat ljus.

Den stora politiska sprängkraften finns inte i frågan om riksdagens säkerhet utan i Sverigedemokraternas komplicerade förhållande till Ryssland och Putin-regimen. Sverigedemokraternas kritiker tar nu chansen att foga Putilov-historien till ett politiskt mönster de velat peka på länge.

SD:s vänner i Europa är ibland Putin-vänliga och försvarar Rysslands annektering av Krim. Franska National Front som leds av Marie Le Pen är ett exempel. Front National får bland annat låna pengar från Ryssland. Nyligen sa Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson att det "skulle vara skoj" om Le Pen vann det franska presidentvalet. Enligt Åkesson är Le Pens parti på väg i en bra riktning i sin politiska utveckling. SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth, som i flera medier kopplas ihop med Putilov, har haft en position i Le Pens europeiska organisation.

Det brittiska partiet UKIP, som SD jobbar ihop med i EU-parlamentet, har en ledare som kallat Putin hjälte. Det har också visat sig att de sverigedemokratiska ledamöterna i EU-parlamentet röstat på ett sätt som öppnat dem för kritik om att vara Putin-vänliga. De säger själva att det beror på att de helt enkelt följt UKIP och röstat som deras ledamöter och att de ska ändra på det.

Sverigedemokraternas ledning tar avstånd från Putin och den ryska politiken. De är mycket medvetna om vilken sprängkraft frågan har för partiets möjligheter att behålla sin starka ställning i väljarkåren. Partiets starka tillväxt under senare år kommer framför allt från tidigare moderatväljare och om de får uppfattningen att Sverigedemokraterna har en oklar hållning till Ryssland kommer de att överge partiet.

Det är också skälet till att SD nu väljer att ta kritiken på större allvar och låter en så hög politisk företrädare som gruppledaren Mattias Karlsson kommentera affären. Partiledningen vill bli av med Putilov-debatten så fort som möjligt.

Därmed gör de i grunden samma analys som sina politiska motståndare. Affären med den mystiske mannen på Sverigedemokraternas riksdagskansli handlar mera om Putin än om Putilov.