Norrköping

Att driva framgångsrikt företag ger inte uppehållstillstånd

1:42 min

32-årige Sangar från Irak startade för 2 år sedan en restaurang i Norrköping och har nu flera anställda. Migrationsverket vill inte ge honom arbetstillstånd och planerar att utvisa honom till Irak.

I ljudklippet längst ner i artikeln kan du hör juridiska ombudet Lars Ola Hull utveckla sin kritik

Sedan 2008 kan asylsökande som fått avslag ansöka om arbetstillstånd om de har en anställning men reglerna gäller inte de som startar eget och samtidigt lyckas.

– Det är verkligen tråkigt att de som kan bidra med något till samhället och stå på egna ben, de är inte välkomna här.  

32-årige Sangar kommer från Irak och sökte 2014 asyl i Sverige. Medan Migrationsverket behandlade hans ärende startade han en restaurang i Norrköping där han äger 50 procent av företaget men det är han som driver restaurangen tillsammans med fyra anställda.

– Jag gillar och driva eget och vara till nytta både för mig själv och till samhället.

Både skatteverket och Bolagsverket har godkänt honom som företagare och han har de senaste två åren betalat skatter och arbetsgivaravgifter för sina anställda som alla andra företagare.

Jag tycker att det är jätteilla!

Men Migrationsverket har avslagit hans asylansökan och anser att han borde utvisas. Så efter två år som restaurangägare grep polisen honom i förra veckan och om några dagar kan han utvisas.

Han har möjlighet att söka arbetstillstånd från Irak men tills jag får svar från myndigheterna har företaget gått i konkurs säger Sangar. 

– Det tar minst sex månader att få svar på ansökan om arbetstillstånd från utlandet, under den tiden kommer inte  företaget som jag byggt upp att klara sig och alla anställda förlorar sina jobb.

Lars Ola Hull är 32-åringens juridiska ombud, han är mycket kritisk till regelverket som ger arbetstillstånd till asylsökande som har en anställning men inte till näringsidkare som driver eget företag.

– Jag tycker att det är jätteilla! Vad ska man göra med människor som är beredda att starta en näring under asylprocessen och även lyckas med sin verksamhet?