Så koncenterar sig hjärnan – ett sinne i taget

1:42 min

När hjärnan jobbar hårt för att lösa ett problem kan den dämpa störande ljud för att fokusera på det ögat ser, visar forskning från Linköpings universitet. 

Forskare vid Linköpings universitet stoppade in några ungdomar i en magnetkamera och bad deltagarna att lösa visuella problem samtidigt som de blev utsatta för störande ljud.

Då såg forskarna vad som händer i hjärnan när försökspersonerna skulle koncentrera sig. Hjärnan prioriterar bara ett sinne i taget, så i den visuella problemlösningen dämpar hjärnan aktiviteten i hörselcentrum för att få fokus.

Men hjärnan dämpar inte bara intrycken utifrån, den tystar vårt inre också.

– Det är till och med så att delar av känslohjärnan också dämpas när vi koncentrerar oss. För att skydda sig så stänger hjärnan av andra delar oavsett om det handlar externa saker som ljud eller det emotionella, säger Jerker Rönnberg professor i psykologi vid Linköpings universitet.

Det är inte bara hörseln som kan dämpas. Även om de inte testade det omvända scenariot är Jerker Rönnberg övertygad att hjärnan kan dämpa det visuella intrycken för att lyssna bättre.

Att när vi till exempel samtidigt pratar i telefon som vi kör bil så dämpar hjärnan det visuella för att koncentrera sig på det vi hör.

– Man kan lätt förstå att det kan bli katastrofalt, om du ser men ändå inte ser. Det kräver så pass mycket koncentration för att prata med någon på ett vettigt sätt, att det kommer dämpa allt annat och i det här fallet synintryck.


Referens: P. Sörqvist et al. "Concentration: The Neural Underpinnings of How Cognitive Load Shields Against Distraction." 2016. DOI: 10.3389/fnhum.2016.00221