Positiv statistik om aborter var felaktig

1:34 min

2015 gick landstinget i Norrbotten ut med att antalet aborter bland kvinnor under 26 år hade minskat med hälften till följd av införandet av subventionerade preventivmedel. Men nya kontroller visar att det här var fel.

För ett år sedan rapporterade P4 Norrbotten om hur de utökade subventionerna för preventivmedel till kvinnor bidragit till att antalet aborter i länet sjunkit till hälften mellan åren 2011-2014.

Siffrorna presenterades på en presskonferens som Norrbottens läns landsting höll och mödrahälsovårdsöverläkare Åke Berggren var vid tillfället förvånad och glad:

– Först trodde vi inte att det var sant, så vi bad kvinnokliniken att räkna igenom allt en gång till och det visade sig att det var sant.

Men det var alltså inte sant.

– När vi skulle ta fram nya siffror för 2015 fick vi även fram helt andra siffror för 2014 och de var inte alls lika låga, säger Åke Berggren.

2011 genomfördes ungefär 500 aborter bland kvinnor under 26 år i Norrbotten. 2012 utökade landstinget subventioneringen av preventivmedel och 2014 hade antalet aborter sjunkit till hälften så många. Men nya kontroller visar alltså att det var fel, i själva verket hade antalet sjunkit med cirka 20 procent.

– Det är naturligtvis en besvikelse, säger Åke Berggren.

Missen ska enligt Åke Berggren bero på brister i registrering samt att journalsystemet ändrats under den aktuella perioden. Men även om effekten av de subventionerade preventivmedlen inte är lika stor som man tidigare trott så vill Åke Berggren ha kvar satsningen.

– Jag skulle mycket gärna se att den här satsningen står kvar. Vi har ju ändå sett en sänkning från perioden innan den utökade subventioneringen. Tack vare den har kvinnor chans att välja preventivmedel oavsett ekonomi och på så sätt få det som passar dem bäst.