Ekeroths sekreterare stängs av

1:35 min

Sverigedemokraterna stänger av en politisk sekreterare åt Kent Ekeroth i justitieutskottet. Avstängningen sker efter att helahälsingland.se avslöjat att personen spridit rysk propaganda och haft kontakt med högerextrema grupper runt om i Europa. 

– Han är arbetsbefriad. Det innebär att under tiden vi utreder de här uppgifterna som framkommit i media så finns han inte på kansliet och utför inget arbete, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare.

Det är den andra personen på SD:s kansli som får lämna sitt jobb på kort tid efter skandaler.

– Man kommer till en punkt någonstans där man kan tycka att det blir droppen som får bägaren att rinna över. Vissa saker kanske man kan bortförklara, som att man inte vet vilka som står bakom vissa sidor. Men blir det för många saker som pekar åt samma riktning så blir det till slut att ta på allvar, säger Mattias Karlsson.

Vad har ni reagerat på?
– Olika medieuppgifter som skulle kunna innebära att han är ideologiskt avvikande och därmed inte passar att arbeta för oss på riksdagskansliet, säger Mattias Karlsson.

På vilket sätt han är ideologiskt avvikande?
– Det handlar dels om de här kontakterna och att han utfört jobb för högerextrema organisationer. Även olika postningar på sociala medier, säger Mattias Karlsson.