Barnfetman halverad i Seinäjoki

1:57 min

UPPDATERAD 20-03-05. Ny statistik visar att barnövervikten ej halverats. Se artikel nedan.
I den finländska staden Seinäjoki har ett omfattande hälsoprogram inom vård, dagis och skolor halverat övervikten hos barn och unga på bara några år - från 16 till 8 procent bland femteklassarna vilket sannolikt är världsrekord.

Maten på dagis och skolor innehåller nu mindre socker, salt och onyttigt fett och mer grönsaker i den finska staden Seinäjoki med drygt 60 000 invånare några mil sydost om Vasa.

På rasten är alla barnen ute och leker här på Alakylän-skolan och även på lektionerna har lärarna infört rörelser som en del av undervisningen. I vissa klassrum finns ståbord för att man ska nå målet: att alla elever ska röra sig minst en timme om dagen.

Jag var överviktig förut, berättar 11-årige Arttu Sarikoski, men sedan jag började med amerikansk fotboll för ett år så är jag det inte längre.

– Det är skönt, fortsätter Arttu, för förut blev jag retad och det var svårt att hänga med kompisarna under rasten.

Klasskompisen Maija Polari oroar sig för att bli överviktig som vuxen eftersom hon hört i skolan att man kan bli sjuk och få typ två diabetes till exempel.

Barnavårdscentraler och skolhälsovården har ihärdigt informerat föräldrar om att sluta ge barnen onyttig snabbmat och vikten av att barnen rör sig mycket på fritiden. Det har dessutom startas gratis sportklubbar för att locka fler att pröva på olika idrotter.

I den nationella statistiken ökar inte längre finska barns överviktskurvor nämnvärt, men i Seinäjoki pekar kurvorna alltså brant nedåt både bland både fem- och elvaåringar. En vetenskaplig studie ska nu genomföras, men mycket talar för att det är att alla i kommunen jobbar mot ett gemensamt mål som gett det här anmärkningsvärt goda resultat.

– Särskilt med tanke på att den här delen av Finland har flest vuxna som lider av fetma, säger forskaren Leena Koivusilta vid Tammerfors universitet.

Referens: Frantti-Malinen U, Overcoming Obesity Programme 2013-2020. Health report Seinäjoki.