Rymdsonden Rosettas resa är över – kraschade på kometen

1:47 min

Rosetta har kraschat. Sonden gjorde i dag sitt allra sista uppdrag och sjönk ner till en sista vila på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Kraschen innebär finalen på en tolv år lång resa för att öka kunskapen om hur vårt solsystem bildades för omkring 4,6 miljarder år sedan.

Efter att ha följt kometens färd genom solsystemet i drygt två år gjorde Rosetta en mjuk kraschlandning mot den isiga och stofttäckta ytan på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.

Rosetta sände data in i det sista.

"Möjligheten att studera en komet på så nära avstånd gör nedstigningsfasen till en av de mest spännande under hela expeditionen", skrev det europeiska rymdorganet ESA på sin Rosetta-blogg inför nedstigningen.

Det här är det bästa alternativet för forskningen, säger Anders Eriksson på Institutet för rymdfysik i Uppsala.

– Vi måste avsluta projektet för Rosetta. Dels kommer vi så långt ut i solsystemet nu att det inte finns tillräckligt med ström från solpanelerna för att driva instrumenten ombord. Dels har vi knappt något bränsle kvar heller och bränslet måste man ha för bankorrigeringar.

Det har varit en riktig upptäcktsresa som nu avslutas. Ända sedan uppskjutningen från Franska Guyana 2004 har sonden skickat hem bilder och mätresultat som har väckt fascination både i och utanför forskarvärlden.

För att inte tala om att kometlandaren Philae skickades iväg från Rosetta och blev den första farkosten som lyckats landa på en komet, även om den landningen inte gick helt perfekt.

Det här betyder att det inte skulle vara någon idé för forskarna att försätta rymdsonden i dvala och väcka upp den igen om några år när kometen kommer närmare solen igen på sin bana genom solsystemet.

– Att ens hålla reda på var Rosetta befinner sig och justera banan blir inte lätt om man skulle försöka starta igång den igen sedan. Då är det bättre att sluta när festen är som roligast och passa på att få helt unika mätningar på vägen ner!

De mätningar som har gjorts kommer att räcka för att hålla forskarna sysselsatta med analyser under många år framöver. Men nu när Rosetta till slut ska köras in mot kometen för en långsam kraschlandning är alltså tanken att få in ännu mer detaljerade uppgifter om kometen.

– De sista mätningarna kan komma från några tiotals meter, så då är vi verkligen kometen in på livet. Med lite tur kommer det någon närbild också från ungefär samma höjd, säger Anders Eriksson.