Efter granskningen: Fallet Oscar omprövas

1:29 min

Efter Ekots granskning av fallet Oscar har Skolinspektionen bestämt sig för att öppna hans ärende och göra en ny prövning av det. Oscar blev regelbundet fasthållen av skolpersonal på ett sätt som kan vara farligt när han var nio år. Skolinspektionen ansåg att det inte varit kränkande men kommer att gå igenom hans ärende igen.

Oscars mamma är nöjd med beslutet.

– Jag tycker det är väldigt bra att man gör det.

Vet Oscar om att man gör det?

– Ja, han var mycket nöjd.

När Oscar var nio år fick han ofta utbrott på skolan. Han har Asperger och ADHD och fick kraftig ångest i samband med misslyckande.

När skolpersonalen inte kunde lugna Oscar lade de ner honom på golvet – ofta på mage – och höll fast honom i händer och fötter. Ibland satt de gränsle över Oscars rygg och enligt vittnesmål från skolpersonal höll man vid ett tillfälle ett knä mot hans rygg. Men skolpersonalen säger att de undvikit att lägga tryck över Oscars rygg.

Efter Ekots granskning av Oscars fall har Skolinspektionen meddelat Ekot att man kommer att öppna Oscars ärende och pröva det igen.

I ett tidigare beslut kom man fram till att fasthållningarna Oscar varit med om varit rimliga.

Men nu vill man låta en expert uttala sig om de situationer Oscar blivit fasthållen i.

För Oscar och hans familj väntar en ny prövning vilket är jobbigt med nödvändigt enligt Oscars mamma.

– Vi måste det för hans skull. För vi måste kunna leva med att vi har gjort vad vi kunde och att andra barn inte råkar ut för samma sak och det är en väldigt stor drivkraft för Oscar.