Förra flottiljchefen på F1 stödjer allmän värnplikt

3:38 min

Överste Tore Persson var chef på Hässlös flygflottilj F1 i ett förflutet när Sverige hade ett starkt försvar. Nu kan den slumrande värnplikten komma att väckas till liv igen.

– Det tycker jag är jättebra, säger Tore Persson, som snart fyller 92 år.

Tore Persson var flottiljchef på F1 i Västerås mellan 1968 och 1975, i en tid när alla killar mönstrade och de flesta gjorde militärtjänst. Han tycker att värnplikten är nödvändig för att både förstå och kunna diskutera Sveriges förmåga att försvara sig.

– Det ger en genomsyrning av landet i övrigt, så att folk kommer att höra något om vad de har för försvar.

Med över 40 år i försvaret bakom sig har Tore Persson mycket att säga om varför han tycker värnplikt och mönstringsplikt är en bra idé.

– Med hjälp av värnplikten får de insyn och blir bättre förberedda för sitt värv om Sverige skulle råka illa ut. Jag tycker att det ska spridas tankar om försvaret och försvarets betydelse för landet som sådant, fortsätter han. 

Livskamraten sedan 1953, hustrun Inga Lisa "Li" Persson, håller med regeringens utredare och Tore om att allmän värnplikt och mönstringsplikt behövs.

– Framförallt för att det bildas arbete för många som är utan arbete nu, både flickor och pojkar. Jag tycker det är naturligt att flickor också ska göra värnplikten. För att förr, på vår tid, fanns ju så många frivilligorganisationer, säger Inga Lisa; bilkårister, FBU och Lottakåren, både i armén och flyget.

– Det finns inget sånt att stötta på i dag, så det är tomt, som även regeringen nu säger. Det är på tiden att vi ordnar till det så att vi kan skydda oss, så det finns mycket att göra, och det tar tid.