Världsrekord i minskad barnövervikt

8:28 min

UPPDATERAD 20-03-05 Ny statistik visar att barnövervikten ej halverats. Se artikel nedan.
Den finländska staden Seinäjoki har med hjälp av vård, dagis och skolor halverat övervikten hos barn och unga på, vilket väckt stort internationellt intresse eftersom de flesta länder nu möter en snabbt ökande fetmaepidemi.

På sjukhuset i staden Seinäjoki med drygt 60 000 invånare några mil sydost om Vasa jobbar hälsokoordinatorn Ulla Frantti-Malinen. Hon samordnar stadens program för att få ned barnens övervikt och tar emot utländska delegationer från länder som Tyskland och Sydkorea som nu vill härma framgångssagan. Bland 11-åringar har andelen överviktiga minskat från 16 till 8 procent. Enligt forskare är Seinäjoki sannolikt bäst i världen på att hindra barnfetma

– Det är förvirrande med den här internationella uppmärksamheten, men så klart är vi stolta att vi lyckats med något stort, säger hälsosamordnaren Ulla Frantti-Malinen.

Nu ska skolor i Seoul kopiera Seinäjokis preventionsprogram. Nästan vart fjärde sydkoreanskt skolbarn lider av fetma eller övervikt. Sydkoreanerna undrade efter en dags besök, när de skulle få höra om bantningsprogrammen, men Ulla Frantti-Malinen förklarade att det här handlar om hälsofrämjande för alla och att man inte pratar med barnen om fetma, bara att det är bra att äta nyttigt och röra på sig.

Ulla Frantti-Malinen vet inte exakt vad det är som gjort att Seinäjoki lyckats som det verkar att slå världsrekord i att stoppa barnövervikt, men det ska nu undersökas i ett forskningsprojekt.

– Vi samarbetar med familjerna i Seinäjoki och budskapet föräldrarna får är alltid detsamma oavsett om det är på barnavårdscentralen, dagis eller i skolan, säger Ulla Frantti-Malinen.

Rekommendationerna lyder: "Ät varm mat med era barn och laga den från grunden. Minska på socker, salt och onyttiga fetter och servera mer grönt. Cykla och motionera i vardagen. Se till att barnen inte bara spelar dataspel utan rör på sig också." Luncher och mellanmål till dagis- och skolbarnen följer dessutom hjärtläkarnas rekommendationer.

– När vi ändrade recepten för tre år sedan så var det många barn som inte gillade maten, säger Ulla Frantti-Malinen, men kökspersonalen har lärt sig krydda mer så nu upplever hon att de flesta är nöjda med den nyttigare maten.

Några extra pengar har inte kommunen tillsatt för att genomdriva programmet som följer nationella riktlinjer. Allt har skötts inom ordinarie budget, men Ulla frantti-Malinen är säker på att man framöver kommer att spara skattepengar eftersom överviktiga enligt studier hon sett använder 25 procent mer vård och att man nu kan rädda fler invånare från typ två diabetes, ledbesvär, cancer och högt blodtryck.

På Alakylän-skolan äter klass 5B lunch. Det är kött och grönsakssoppa med smörgås och banan till efterrätt. 11-årige Arttu Sarikoski bekräftar att han tycker att skolmaten blivit bättre.

– Vi får mycket mer sallad nu och det gillar jag, säger Arttu Sarikoski innan han springer ut på lunchrast.

Många av barnen spelar fotboll, men också basket, andra leker i skogen intill eller klänger runt på redskap. Några tjejer som tränar cheerleading gör volter och bygger en levande pyramid. Mobiltelefoner är inte tillåtna på rasten och jag ser ingen elev som smygkollar.

Precis som i alla andra skolor i Seinäjoki finns målet att eleverna ska röra på sig minst en timme om dagen och då räcker inte två gympalektioner i veckan eller rasterna, så därför har lärarna infört olika rörelsemoment även på lektionerna berättar läraren Juha-Matti Matilainen.

Juha-Matti Matilainen har en tvåa och när eleverna varit uppe och hoppat en stund under mattelektionerna så kan de koncentrera sig mycket bättre efteråt, tycker han. Själv brukar han hitta på kluriga tävlingar där eleverna ska springa ut på skolgården och ta reda på olika svar i grupp.

Några femmor har tagit plats i ett klassrum med bara ståbord.

– Jag var överviktig förut berättar 11-årige Arttu Sarikoski. Jag åt för mycket och tillslut sa mamma och pappa till mig att jag blivit tjock och det gjorde mig ledsen.

– En kille retade mig också för min vikt och det var svårt att hänga med på fotbollsmatcherna under rasterna. Men sedan jag började med amerikansk fotboll för ett år så har jag gått ned mycket i vikt, fortsätter Arttu Sarikoski.

Klasskompisen Maija Polari oroar sig för att bli överviktig som vuxen eftersom hon hört i skolan att man kan bli sjuk och få typ två diabetes till exempel. Hennes föräldrar har lyssnat på råden om att alla ska försöka äta nyttigare i Seinäjoki så numer får hon bara godis på lördagarna. Just den regeln är Maija Polari inte så nöjd med, men man vänjer sig säger hon med ett skratt.

På Seinäjokis största dagis, Tikkuvuori går det 217 barn. Dagisföreståndaren Pauliina Suvisalmi tycker att många föräldrar frågar sina barn lite för mycket om vad de gillar att äta, och då blir det mest söta saker säger hon, men det har ändrats nu med det nya hälsoprogrammet i Seinäjoki.

Tårta och godis är inte längre tillåtet när barnen fyller år, och på dagis serveras numer osötad sylt till gröten.

– Vi firar med sånger och födelsedagskort och att barnet får välja lekar istället, berättar Pauliina Suvisalmi.

Ute på gården är det dags för hämtning.

– Jag gillar att få råd om barnens hälsa, säger Anu Tikkamäki som har två barn på dagis.
– Jag har slutat köpa mikrovågspizza, utan försöker laga nyttig mat från grunden berättar Anu Tikkamäki.

Hon har en åttaårig son i skolan också som helst vill spela dataspel på fritiden, berättar hon, men han har nu lockats till en gratis sportklubb som kyrkan driver där han får pröva på olika idrotter varje vecka. Det här är ett sätt att möta att inte alla föräldrar har råd att betala avgifterna till sportklubbar eller hinna skjutsa till matcher. Även i Seinäjoki är överviktsproblemen störst bland fattiga och lågutbildade.

I den nationella Finländska statistiken ökar inte längre Finländska barns överviktskurvor nämnvärt, men i Seinäjoki pekar kurvorna alltså brant nedåt både bland både fem- och elvaåringar. En vetenskaplig studie ska nu genomföras, men mycket talar för att det är att alla i kommunen jobbar mot ett gemensamt mål som gett så här lysande resultat.

Folkhälsominister Gabriel Wikström vill nu gärna lära av Seinäjokis framgångsmodell. I Sverige är vart femte barn överviktigt och Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att bryta utvecklingen.

– Skulle man kunna få till ett samarbete mellan samhällets olika aktörer för att minska barnfetman så tror jag också att vi kan få lika fina resultat som man har fått i den här Finländska kommunen, säger Folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

När tror du att vi kommer att kunna se samma typer av resultat inom svenska kommuner?

– Det kommer vi att se när svenska kommuner bestämmer sig för att man ska följa de rekommendationer och den senaste vetenskapliga forskningen fullt ut, fortsätter Gabriel Wikström.

Regeringen har inget ansvar?

– Jag tror att vi har ett ansvar på alla politiska nivåer, svarar Gabriel Wikström.

Om man inte lyckas bryta den här trenden med en ökande övervikt och fetma bland barn, unga och vuxna i Sverige, vad tror du at det kan leda till på sikt?

– Det kommer att leda till ett väldigt stort lidande i första hand för enskilda individer, men också stora samhällskostnader när ett antal sjukdomar och tillstånd kommer att öka i omfattning, avslutar Gabriel Wikström.