Proffs och motionärer springer tillsammans

3:24 min

Idrottsföreningen Akalla Run är öppen för alla löpintresserade i Järva. Sedan förra året löptränar deltagarna tillsammans för att skapa meningsfulla utbyten mellan personer som annars kanske inte kommer i kontakt med varandra.


Akalla Run startade för drygt ett år sedan med en grupp tonårsflickor. Nu har verksamheten vuxit och omfattar även ensamkommande barn, skolungdomar och tävlande löpare. Meningen är att löpträningen ska stärka ungas självkänsla och ett skapa ett bättre kontaktnät.

– Kontaktnätet inom löpningen är enormt, säger Mårten Westberg.

För att alla som vill ska kunna vara med kör en löparbuss runt Järva-området på söndagarna och samlar upp de som är löpsugna. Löpare kan ansluta till gruppen var som helst under turen. Såväl motionärer och elitlöpare kan vara med på passet. De duktiga löparna kör specialträning på varje stopp, medan motionärerna kommer ikapp och vilar.

– Vi har en enorm spridning på löparna vad gäller ålder och kunnande, säger Mårten Westberg. På ett av passen hade vi en VM-guldmedaljör på 10-milalöpning som tränade sida vid sida med en 10-åring och en 82-åring.

En av deltagarna är Ines som går i nionde klass. Hon tränar Pokemon Run där deltagarna får en karta att löpa efter där de ska samla in Pokemon-figurer.

– Jag tycker att det är jättebra att den här organisationen finns. Då är det fler som engagerar sig i löpningen, säger hon. Själv springer jag nästan varannan dag. Jag tycker det är jättekul.