Organisation mot hedersvåld kräver att fokus läggs på förövarna

2:51 min

Av rädsla att kallas rasister, så blundar myndigheter och politiker för de flickor och kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld. Det säger Natalia Nader från riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime. 

I kväll hålls en manifestation i Hedemora mot hedersvåld. Detta efter att 21-åriga Walaa i Hedemora berättat att hon blivit trakasserad och misshandlad av en man som tyckt att hon lever sitt liv på fel sätt. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund ska hålla tal, och det ska även Natalia Nader från riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime göra. För P4 Dalarna berättar hon att problemet med hedersrelaterat våld är stort – många utsätts. 

– Vi får tre, fyra samtal om dagen. De som ringer berättar att de lever under hedersvåld och förtryck, kontrolleras av familjen och omgivningen, de förföljs, könsstympas och vissa gifts bort mot sin vilja, säger Natalia Nader.

Hon anser att det brister i kunskap hos de myndigheter som ska hjälpa de tjejer och kvinnor som utsätts, men att det också är så att samhället blundar för att ta tag i problemet.

– Ja, det här är en jobbig fråga för politiker att ta tag i, säger Natalia Nader och fortsätter:

– Vad man är rädd för är väl att bli stämplad som rasist och islamofob, vilket för mig är märkligt, för jag tycker att det är rasistiskt att vända dessa offer ryggen för att de tillhör en viss kultur. Vi ska stå för våra sekulära värderingar – det är inte rasistiskt, säger hon.

Natalia Nader är också kritisk till att samhället oftast pratar om brottsoffren: flickorna och kvinnorna. Hon vill flytta fokus till förövarna, som oftast är pojkar och män.

– Jag tycker att integrationspolitiken ska vara väldigt tydlig på att när flyktingar kommer till Sverige, så ska vi lära dem vad jämställdhet innebär i landet.