De gör comeback i helgens rally

1:27 min

Uppsala rally går av stapeln i helgen. Ruben Börjesson och Fred Calmerman har inte tävlat på 30 år men i helgen är de med och kör det historiska rallyt. 

Ruben och Fred körde rally på 70-talet då rally var väldigt stort i Sverige, och sedan en bit in på 80-talet. De är goda vänner sedan många år tillbaka och har åkt många mil tillsammans. När de skaffade familj blev det en paus, men nu när deras barn är vuxna passar det bra att börja köra rally igen. 

– Vi slutade 1985, och nu har vi byggt en bil som är tidstypisk för 30 år sen, säger Ruben Börjesson. 

I Uppsala rally tävlar de i i alla tre etapper inom historiska klassen, den klassen som är för gamla bilar och gamla gubbar, tillägger Ruben. Deras bil ingår i klassen som är för bilar som är från mellan 1976-1981.

– Det är den enda rallybilen i Sverige av sin typ tror jag, säger Ruben Börjesson. 

Lite har hunnit förändras sedan det sist begav sig för herrarna, till exempel går det mycket fortare och bilarna är bättre och fyrhjulsdrivna. Deras bil är tvåhjulsdriven, som det var på den tiden de körde. 

– Nu finns det en möjlighet för oss att få köra på ungefär på samma villkor som man gjorde förr, med den typen av bilar och utan noter, berättar han vidare.

Deras ambition är att ta sig igenom tävlingen. Om de kommer i mål utan att bilen går sönder blir de väldigt glada, för då vet de att bilen håller.