Recept

Sjaustru Bourguignon

Tommy Malmqvist och hans son Per lämnade östra Gotland och kom till Maris Café i Visby och lagade en mumsig gryta med goda tillbehör.

Sjaustru Bourguignon – en mustig höstgryta

Ingredienser för ca 4 personer

Oxkött – skuret i kuber ca 500 gram
Rökt sidfläsk med svål – skuret i små kuber – ca 100 gram
Rött vin – en 75:a
Tomatpure – 3 msk
Oxbuljong – 1,5 dl
Vatten - halvliter
Svartpeppar, malen – 2 rejäla nypor
Salt – 2 rejäla nypor
Rosmarin och timjan (färsk) – en näve
Morötter, gul lök och vitlök – en näve
Sjaustrukockens ört och vitlökskrydde – 2 dl
Svamp – ca 10 medelstora champinjoner eller 3 dl annan svamp

Gör så här:

Bryn alla ingredienser i en stekpanna och lägg i en gryta

Tillsätt vatten, rött vin, buljong, tomatpuré, örter och ört & vitlökskrydde, peppar och salt.

Låt puttra på medelvärme i 2 – 4 timmar

Serveras med en Gotlandslimpa, en klick yoghurt, picklad rödlök i 1-2-3 lag och morotsslanor i honungs och saffransvinäger.

Vad är 123-lag?
1 del ättika 12 % 
2 delar socker
3 delar vatten

Rödlök och morotsslanor skivade och strimlade de med mandolin för att få riktigt tunna skivor.

Smaklig spis önskar Per & Tommy Malmquist