V: Ingen öppenhet kring TTIP-avtalet

1:50 min

Det råder ett hemlighetsmakeri kring det omdiskuterade EU-handelsavtalet med USA, menar V-politikern Jens Holm. Enligt utrikesdepartementet beror det till viss del på den svenska offentlighetsprincipen.

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA har beskrivits som de öppnaste någonsin. Det har exempelvis inrättats ett läsrum på utrikesdepartementet för att riksdagsledamöter ska kunna följa utvecklingen.

Men när Jens Holm (V) gick dit saknades de mest intressanta dokumenten.

– Jag är så trött på hemlighetsmakeriet kring det här handelsavtalet. Det blir omöjligt för mig, som ytterst ska vara en av Sveriges 349 riksdagsledamöter som troligen ska vara med och besluta om det här avtalet. När inte ens vi får läsa alla texter, hur ska då en vanlig svensk medborgare förstå det här avtalet som redan nu är komplicerat?

Det kärvar i förhandlingarna om ett frihandelsavtal med USA, men på ett par områden har man ändå lyckats komma överens om skrivningar. På EU-nivå har det beslutats att de här texterna ska göras tillgängliga för ländernas parlament, men utrikesdepartementet i Sverige har inte fått hit dokumenten.

Det är den svenska offentlighetsprincipen som gör att USA inte vill släppa texterna. Det säger Karin Nylund som är presskommunikatör på UD.

– Vår offentlighetsprincip gör att vi måste lämna ut handlingar och vi kan inte lova att hemligstämpla någonting som vi inte har sett innan.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är ansvarig för förhandlingarna med USA. Hon kommenterar inte den här frågan i dag, men har tidigare betonat hur viktigt det är att alla EU-länder verkligen delar informationen med sina parlament, för att säkra den demokratiska granskningen av avtalet.

Jens Holm är inte nöjd med hur den här frågan har beretts av Utrikesdepartementet och han har nu överklagat till regeringen.

– UD säger att jag ska resa ner till Bryssel för att läsa de här texterna. Att en svensk riksdagsledamot ska behöva resa iväg till ett annat land för att läsa texter som är helt relevanta för ledamotens uppdrag, det är inte okej.