Facebook i dag del 1/3: Facebook och publiken

Från frukostbilder till nyhetsförmedling

2:47 min

I år firar Facebook tio år som öppet socialt medium. Och mycket har förändrats under det senaste decenniet, inte minst hur publiken använder sig av den ständigt omdebatterade sociala medie-jätten.

Varannan svensk uppger att de vänder sig till Facebook för att ta del av nyheter, och genom sina algoritmer påverkar Facebook i sin tur vilka nyheter och åsikter som användarna tar del av. Det kan enligt medieforskare leda till ökad informationsspridning – men också till ökad risk för informationsbubblor.

Åsa Larsson är journalist och redaktör på Viralgranskaren på tidningen Metro, som arbetar med att avslöja lögner och felaktigheter som sprids på Facebook.

– Nuförtiden är väl Facebook det som det var tänkt som från början, ett stort bytorg där alla finns. Och i det där så är det väldigt många som passar på att använda Facebook för att sprida sina budskap. Det kan finnas propaganda och så vidare, säger hon.

Förra året besökte 50 procent av de svenska internetanvändarna Facebook varje dag, enligt siffror från Internetstiftelsen i Sverige. Det är en stadig ökning.

Även aktiviteterna på Facebook har förändrats. Enligt statistik från analysföretaget Mediavision använder nästan varannan svensk, eller 49 procent av de tillfrågade, Facebook för att konsumera nyheter dagligen.

Bilden bekräftas av Kajsa Falasca, medieforskare på Mittuniversitetet.

– Vi ser att fler och fler tar del av nyheter på sociala medier och en sådan stor kanal är ju Facebook.

Kulturnytt frågade några av användarna om de tar del av nyheter via Facebook och i sådana fall hur. En av de som svarade är Marianne Palmås, som läser nyheter från Facebookflödet om de intresserar henne.

– Ja, då läser jag noggrant, säger hon.

En förklaring till att fler använder Facebook för att ta del av nyheter kan vara uppdateringen av nyhetsflödet som introducerades för ett par år sedan.

I stället för att kronologiskt få upp det som ens vänner gjort på Facebook, får en i stället upp det som styrs av Facebooks kodade algoritm.

Det innebär att användarna nu får innehåll från andra sajter och användare i sitt flöde, beroende på hur inläggen, videorna, fotona eller länkarna gillas och kommenteras av användarna själva.

Det kan få konsekvenser, menar Kajsa Falasca.

– Det som man kan se som en fara i det här är att man inte tar del av en balanserad nyhetsförmedling utan man bekräftar sin egen världsbild hela tiden, och den bilden kanske aldrig blir utmanad, säger hon, och fortsätter:

– Då kan vi få grupper som har väldigt olika uppfattningar om vad som händer i samhället, vilka frågor som är viktiga och också vad som faktiskt har hänt.

Åsa Larsson på Viralgranskaren håller med. Hon menar att det därför är viktigt att användaren är kritisk till det innehåll som hen tar del av via Facebook.

– Det står ganska dåligt till med källkritiken hos användare och det beror mest på att folk ibland inte har ork att sitta och kolla allt som kommer över en.

Och hon fortsätter:

– Det finns tyvärr ingen väg runt det utan det är vad du måste göra ifall du vill veta att det du sprider stämmer. Ska du sprida provocerande, drastiska saker så kan det vara bra att dubbelkolla det.