Små tallrikar ska minska skolans matsvinn

1:34 min

Genom att dra ner på matsvinnet på Rudbecksgymnasiet hoppas Sollentuna kommun att även kunna minska sitt klimatavtryck. 

– Sollentuna kommun har tänkt att bli den första kommunen i landet som inte tär på jordens resurser, och då måste vi vända på alla stenar, säger Inger Mattsson, projektledare för klimatfrågor vid Sollentuna kommun.

På Rudbecksgymnasiet i Sollentuna serveras över 2 000 elever lunch varje dag. Tidigare slängdes 500 kilo mat i veckan, men nu hoppas kommunen att kunna minska matsvinnet rejält.

Vid terminsstarten infördes mindre tallrikar för att eleverna ska ta, och därmed också slänga, mindre mat. Och nu installeras smarta vågar som visar eleverna exakt hur mycket mat som åker i sophinken.

Det kommer att komma en uppgradering där man kan se hur mycket det motsvarar i pengar om vi skulle ha köpt mobiltelefoner, för att göra det så konkret som möjligt.

Sedan terminsstarten har mängden mat som slängs av eleverna på Rudbeck minskat med 30 procent. Det är mycket mer än vad man hade vågat hoppas på, berättar Åsa Ericsson vid Fazer food services, som lagar maten på Rudbeck.

– Jag tycker att det är ett jättebra resultat och vi är otroligt nöjda. Men lite förvånad, åt det positiva hållet, definitivt, säger hon.

Reaktionerna bland eleverna på Rudbeck är blandade. Vissa, som Viktor Sjöblom, tycker inte att de små tallrikarna gör så att folk tar mindre mat.

– Nej, inte för någon av mina kompisar i alla fall. Det blir mest att man spiller mer, säger han.

Men andra tycker att förändringen är bra.

– Om det är mindre tallrikar kan man ta mindre mat och då kanske man kan äta den och inte slänga den, säger Seval Yilmaz.

– Jag har märkt skillnad, jag tar mindre mat, säger Nyema Manneh.