Irakiska återvändare ökar kraftigt

1:45 min

Antalet irakiska asylsökande som lämnat Sverige självmant och återvänt till Irak har ökat dramatiskt.

I år är det nästan 300 irakiska asylsökande som återvänt varje månad.

Sudat Alwandaui drog tillbaka sin asylansökan efter åtta månader i Sverige och åkte till Irak.

– Under de åtta månaderna fick jag inte ens tid för intervju på Migrationsverket. Sedan bodde jag hos en släkting i Stockholm och fick bara 61 kronor om dagen av myndigheten. 61 kronor räckte inte ens till något. Det räckte bara för ett paket cigaretter. Det var väldigt svårt att leva under de omständigheterna, säger Sudat Alwandaui.

Hittills är det 2 600 irakiska asylsökande som återvänt till Irak självmant, jämfört med 177 under motsvarande period förra året. 

Kristina Rännar, processledare på Migrationsverket, säger att det inte bara är långa väntetider som ligger bakom ökningen.

– Man får även information om den nya tillfälliga lagstiftningen som gör det svårt för människor att få uppehållstillstånd i Sverige. Även för de som får uppehållstillstånd blir det bara tillfälliga och inte permanenta.

Bland irakierna är det ungefär 40 procent som får avslagsbeslut i dag, säger Kristina Rännar.

Sudat Alwandaui bor nu med sina tre barn och fru i norra Irak. Han berättar att han flydde till Sverige eftersom han och hans familj blev hotade när han jobbade som säkerhetsvakt i Irak, och att han hade hört mycket gott om Sverige.

– Jag hörde att Sverige är jättebra för barnfamiljer, och att det var lätt att få asyl där. Men när jag landade blev jag chockad. Det var helt tvärtom. Lag efter lag förändrades och gjorde det svårare för oss, och till slut gav vi upp.