Roj Friberg har avlidit

2:09 min

Konstnären Roj Friberg har avlidit 82 år gammal. Det uppger en anhörig för Kulturnytt.

Roj Friberg föddes i Uddevalla 1934 och utbildade sig på konsthögskolan Valand i början av 1960-talet och gjorde sig känd som en konstnär som provocerade makten och engagerade sig i miljödebatten.

Hans teckningar och målningar var ofta monumentala och motiven mörka och dystopiska, med ruiner och förvridna människor, som fångade på bild efter den stora katastrofen.

I en intervju med Kulturnytt 2012 berättade han att de mörka bilderna för honom faktiskt var ett sätt att komma bort från mörka tankar:

– Mitt livsinnehåll är att göra bilder. Estetiken är det viktiga, det är den som ger tröst, ungefär samma känslor som att ha ett kärleksförhållande till någonting. Det är en tillgång, bättre än antidepressiva i alla fall.

Friberg gjorde även avtryck som scenograf för bland annat Cullbergbaletten och Alf Sjöberg. 1981 gjorde han scenografin till en uppmärksammad TV-filmatisering av Karin Boyes roman Kallocain 1981.

Han var även känd för sitt experimenterande med olika tekniker i bilder och installationer, och utvecklade en teknik han själv kallade lacklavering där bilderna ristades fram i lack och sedan laserades med färgblandningar.