Unga med adhd får vänta länge på körkort

2:03 min

Om du har adhd måste en läkare först godkänna att du får träna på bilkörning. Ibland tar det lång tid att hitta en läkare som kan göra en sådan undersökning. I Stockholm kan väntetiden bli uppåt ett halvår.

Klicka om du vill läsa mer:

En av dem som arbetar med hälsa och säkerhet i trafiken är psykologen Mikael Ryman. Han säger att många föräldrar blir irriterade när deras barn får vänta på undersökning:

– Vi får höra mycket frustrerade föräldrar som upplever både väntetiderna och att de har blivit bollade mellan barnmedicin och och vuxenpsykiatrin.

Adhd kan vara farligt i trafiken

Personer som har adhd kan ibland ta stora risker eller göra saker utan att först tänka efter. Och det kan vara farligt om man kör bil.

Därför måste läkare avgöra om personen kan klara av de risker som finns i trafiken. Först när vården har skrivit ett hälsointyg att personen är tillräckligt försiktig så kan personen börja ta körlektioner.

I Stockholm är det just nu över 100 personer med adhd som väntar på att få göra en sådan här hälsoundersökning. Och väntetiden kan alltså bli uppåt sex månader.

Fler diagnoser än tidigare

En förklaring kan vara att det blir allt fler personer som undersöks för adhd och får en adhd-diagnos av vårdpersonalen på BUP,  alltså den psykiska vården för unga. För det kan vara bra att ha sådan diagnos på papper om man vill få rätt hjälp i skolan.

Men samtidigt gör adhd-diagnosen att det också blir svårare att ta körtkort. Många har inte tänkt på det, säger Mikael Ryman:

– Ganska många blir överraskade över att det är så här. Man har fått utredning, behandling och mediciner på BUP och sedan kommer det här. Det är den hårda verkligheten.