Oroliga svenska ögon på Deutsche Bank

6:24 min

Den krisande tyska storbanken Deutsche Bank åkte berg- och dalbana på Frankfurtbörsen på fredagen. Turbulensen har fått svenska Finansinspektionen att trappa upp bevakningen.

Deutsche Bank har skapat oro på aktiemarknaderna den senaste veckan. Det har spekulerats kring bankens eventuella behov av statligt stöd. Veckotidningen Die Zeit skrev att den tyska regeringen förbereder en räddningsplan, om banken inte reder sig själv. Uppgifterna dementerades av det tyska finansdepartementet.

Bakgrunden är bland annat att myndigheter i USA har krävt Deutsche Bank på 14 miljarder dollar, motsvarande 120 miljarder kronor, i böter på grund av vilseledande affärer med bostadsobligationer.

Banken, med runt 100 000 anställda, har sett aktien tappa halva sitt värde i år. På fredagen rasade först kursen med över 8 procent, efter uppgifter om att ett antal hedgefonder är på väg att lämna banken. Vd John Cryan försökte i ett brev lugna de anställda med att "Deutsche Bank är och förblir stark."

På eftermiddagen uppgav nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till insatta källor, att banken är nära en uppgörelse med amerikanska myndigheter om att minska bötesbeloppet till 5,4 miljarder dollar. Det fick kursen att ta ett glädjeskutt och sluta 6 procent upp i Frankfurt.

Krisen har gjort att svenska Finansinspektionen skärpt sin bevakning, skriver Dagens industri (DI).

– Mina medarbetare har under dagen haft kontakter med Riksbanken och Riksgälden. Det är långtifrån en allvarlig kris för Sverige, men vi bevakar frågan och gör det med lite ökad intensitet, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen till tidningen.

Om förtroendet ruckas kan det få spridningseffekter i det finansiella systemet, säger han men framhåller samtidigt att det svenska banksystemet är "starkt och välkapitaliserat".

– Min bedömning är att händelserna kring Deutsche Bank inte påverkar de svenska bankernas löpande verksamhet gentemot kunder.

Risken för att den tyska bankkrisen skulle utlösa en finanskris ser han som "mycket begränsad men inte obefintlig".