"Rysskräcken sitter långt inne i svenskarnas hjärnor"

1:44 min

När Rysslands ambassadör i Sverige Viktor Tatarintsev intervjuades i Lördagsintervjun gick han till hårt angrepp mot svenska massmedier som han menar lider av "russofobi".

Intervjun handlade till stor del om de mycket ansträngda svensk-ryska relationerna som fått sig en törn efter annekteringen av Krim och kriget i östra Ukraina, där Ryssland stödjer separatistsidan. Men det är inte Ryssland som bär skulden utan svenska medier, enligt Tatarintsev. 

– Nu har våra förbindelser nått till sitt lägstamärke. Till och med under ubåtsjakten 81, 82 och 83 var det inte en så hätsk russofobisk kampanj i svenska medier som nu. 

– Du kan öppna vilken svensk tidning som helst nästan varje dag så kan du få ett brett spektrum av antiryska artiklar. Man skriver om ryskt spionage, att Gotland ska anfallas över en natt, man skriver att man ska göra allt för att snabbast möjligt bli medlem i Nato, sade Viktor Tatarintsev.

Tatarintsev, som har en bakgrund i säkerhetstjänsten KGB, avfärdade att det skulle finnas ett hot från Ryssland mot Sverige.

– Det är struntprat, sade han.

– Jag förstår att rysskräcken sitter långt inne i svenskarnas hjärnor.

Sten Sjöström, utrikesreporter på Ekot och Sveriges Radios tidigare Moskvakorrespondent, säger att ambassadören kan ha rätt i att svenskarna är mer negativt inställda till Ryssland än befolkningen i andra länder.

– Han hänvisade till en utredning som visar att de negativa attityderna mot Ryssland är starkare i Sverige än i princip något annat land och det stämmer säkert. Men om det helt beror på de svenska massmedierna eller på Rysslands egen politik får väl lyssnarna avgöra, säger Sten Sjöström.

Säpo har i sin årsbok konstaterat att ungefär en tredjedel av de diplomater som jobbar på ryska ambassaden agerar under täckmantel och egentligen är underrättelseofficierare. Det ville inte Tatarintsev kommentera i Lördagsintervjun.

– Jag bär ansvar inte för vad den svenska säkerhetspolisen skriver. Det är inte min cup of tea, sade han.

I stället hävdade han att Ryssland gör allt för att förbättra de svensk-ryska relationerna.

– Ryssland har redan gjort och gör väldigt mycket för att ta våra relationer bort från den återvändsgränd i vilken de befinner sig just nu. Till exempel har våra militära grabbar föreslagit att vi ska ha en dialog mellan våra militära experter om beteendemönstret över Östersjön och över huvud taget säkerhetsproblematiken. 

I intervjun fick Tatarintsev också frågor om den syriska regimens och Rysslands bombningar av östra Aleppo där bland annat tunnbomber och klusterbomber sägs användas mot civilbefolkningen. Senast i morse bombades ett sjukhus. Men även i det här fallet avfärdade Tatarintsev alla anklagelser mot Ryssland som grundlösa. Hans budskap var istället att det är just Rysslands inblandning i kriget i Syrien som varit avgörande för att begränsa terrorgruppen IS framgångar.

– Det är det resoluta bidraget från Ryssland som gjort susen, sade han.

Men det finns ju väldokumenterat att det är många civila offer i Aleppo och Ryssland stödjer ju Assadregimen som ju begår mycket väldokumenterade övergrepp mot sin befolkning.

– Du! Vi har väldokumenterade uppgifter om vad Nato och USA gjort i Irak, Libyen och i Afghanistan, kontrade Tatarintsev.

Det är vanligt att ryska företrädare hänvisar till vad USA gör i olika sammanhang när de får kritiska frågor om Rysslands eget agerande. Sten Sjöström säger att den ryska krigföringen är brutalare än många andra länders.

– Det finns ett ryskt talessätt som lyder "Na vojne kak na vojne" som betyder att när det väl kommer till krig så är det krig. Då kan man inte hålla igen på ett civiliserat sätt utan då gäller det att uppnå stridsmålen, säger Sten Sjöström.

Den senaste tiden har Ryssland varit i fokus i den inrikespolitiska debatten, inte minst på grund av den så kallade "Putilov-affären" där Sverigedemokraterna fått kritik för anställningen av en tjänsteman med flera olika identiteter, och som tjänat stora pengar på en uppseendeväckande fastighetsaffär med en rysk affärsman tillika dömd brottsling. Mannen som kallar sig "Egor Putilov" sade till slut upp sig från sin tjänst på SD:s partikansli och kort efteråt blev ytterligare en partisekreterare avstängd sedan det avslöjats att han spridit rysk propaganda.

Viktor Tatarintsev har följt diskussionen men vill inte ge några kommentarer.

– Jag läser alla tidningar, men därmed inte sagt att vi på något sätt ska kommentera i sak vad som har hänt. Det är liksom upp till Sverigedemokraterna och svenska myndigheter, sade han.