Fashion Week

Mode som visar själen

2:40 min

Idag avslutas Umeå Fashion Week. En vecka där kläder har bytt ägare, mode och hållbarhet diskuterats och Umeåborna fått prova på att byta stil. 

Veckan har handlat om hur mode ska kunna vara hållbart, om att hitta sin stil och såklart om olika kläder och klädval. Men för många verkar mode också handla om att vara trygg i sig själv och att våga visa sin insida - även på utsidan. Martina Ortega är designer och har varit volontär under veckan.

- Det är viktigt att du känner dig trygg med vad du har på dig. Att du känner att det är din stil och att du inte kopierar någon annan eftersom du är unik. Det är ett sätt att visa sig själv genom det du har på dig, säger hon. 

Hon får medhåll av Anna Majanemi och Susann Witikko, som båda står fixade och redo på väg upp på podiet för sina livs första catwalks.

- För mig handlar det om att man får vara fin och att det är ett sätt att uttrycka sig, säger Anna Majanemi.

På kullerstenen utanför catwalk-bubblan så fortsätter tankegången kring mode som en identitet och vikten av att vara trygg i sig själv. Morten Varsi menar att det är relativt lätt att hitta sin egen stil, men att det handlar om att våga att ställa sig utanför grupptrycket. 

- Jag tror en nyckel är att tycka om sig själv. Älskar du inte dig själv så kommer du jaga efter någonting annat hela tiden, säger han.