Familjefokus i KD:s skuggbudget

1:59 min

Mindre skatt för föräldrar som arbetar, och utökad barnomsorgspeng. Det är några av förslagen som Kristdemokraterna, KD, presenterar i dag. 

Kristdemokraterna, KD, presenterade i dag sin skuggbudget.

– Det här gör vi för att grunden för ett tryggt samhälle tror vi läggs redan i familjerna. Vi ser att många familjer kämpar med att få ekonomin att gå ihop och det här kan underlätta det pusslet något, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

– Samtidigt som vi ser till att barnfamiljerna inte halkar efter för mycket jämfört med andra grupper i samhället, säger hon. 

Förutom familjen står också jobben, välfärden, polisen och de äldre i centrum i KD:s skuggbudget, som också fått namnet "Tillit och trygghet".

Partiet vill bland annat höja bostadstillägget för pensionärer med 500 kronor i månaden för ensamstående och 300 kronor för sammanboende, och tar bort den särskilda löneskatten för personer som arbetar och är över 65 år.

Kristdemokraterna avsätter också 2,2 miljarder i nästa års budget till att sänka skatten för pensionärer. 

– Vi tror att vi på sikt måste stänga det skattegap som finns mellan pensionärer som gått före, som byggt vårt land, och de som i dag arbetar. Då tar vi ytterligare ett steg här nu, så att skattegapet försvinner helt upp till 14 000 kronor i månaden, säger Bush Thor. 

Till skillnad från regeringen lägger partiet fram en budget i balans, och alla förslagen är finansierade, enligt KD-ledaren.

– Dels så gör vi en hel del upprensningar i regeringens åtgärder på arbetsmarknaden, åtgärder som inte leder till arbete, men som är dyra. Vi säger också nej till regeringens byggsubventioner som bara ökar vinstmarginalerna för byggherrarna, men inte leder till fler bostäder.

Varför säger ni nej till de tio miljarderna som regeringen ger till kommuner och landsting?

– Vi gör andra satsningar. Vi tror att det behövs flera stora strukturella reformer för till exempel sjukvården, med ett större statligt ansvar för sjukhusvården och införande av vårdserviceteam., Det gäller både på sjukhus och i äldreomsorgen, och där gör vi stora satsnigar, säger KD:s partiledare Ebba Bush Thor.