Tusentals afghaner kan skickas tillbaka efter avtal med EU

1:43 min

Efter långa förhandlingar har EU tecknat ett avtal med Afghanistan om att skicka tillbaka asylsökande som fått avslag på sina asylansökningar. Därmed kan snart tusentals afghaner i Sverige komma att utvisas.

I våras avslöjade Ekot att EU hotade att skära ned biståndet till Afghanistan om den afghanska regeringen inte gick med på att ta tillbaka egna medborgare som fått avslag på sina asylansökningar.

Nu har Afghanistan i sista stund före en stor givarkonferens som inleds i Bryssel på tisdagen, gått med att teckna ett principavtal med EU.

I avtalet står att Afghanistan förbinder sig att ta tillbaka även asylsökande som utvisas med tvång, vilket regeringen i Kabul tidigare varit tveksam till. De senaste åren har bara ett fåtal afghaner kunnat utvisas från Sverige på grund av att den afghanska regeringen vägrat ta emot dem.

Asylsökande som fått avslag ska enligt det nya avtalet kunna skickas tillbaka både med reguljärflyg och med charterplan, max 50 personer per flyg under det första halvåret.

EU och Afghanistan ska även undersöka möjligheterna att upprätta en särskild terminal på Kabuls flygplats – allt för att underlätta utvisningarna. Fram till och med augusti hade nästan 127 000 afghaner sökt asyl i EU.

Principavtalet ska bana väg för bilaterala återtagandeavtal och Tyskland var först ut i helgen att teckna ett sådant avtal. Sverige väntas följa efter inom de närmsta dagarna, men migrationsminister Morgan Johansson vill idag inte kommentera. 

Afghanerna är idag den näst största gruppen som söker asyl i Sverige, och över hälften får avslag. Sverige hade tidigare ett bilateralt återtagandeavtal med Afghanistan som inte förnyades.

Om det finns någon koppling mellan hotet att skära ned biståndet och att Afghanistan nu tecknat ett avtal med EU förnekas från officiellt håll i Bryssel. Men frågan är om det är en slump att avtalets skrivs under bara ett par dagar före givarkonferensen i Bryssel, där EU utlovat motsvarande tio miljarder kronor i bistånd till Afghanistan.