Den mystiska mörka materian i rymden kan ge henne Nobelpriset

1:53 min

På tisdagen blir det offentligt vad som belönas med årets Nobelpris i fysik. Ett tips från Vetenskapsradions medarbetare Camilla Widebeck är den gåtfulla mörka materian i universum.

Man kunde tro att det skulle vara lätt att tippa fysikpriset i år. I februari kom nämligen en jättenyhet inom fysiken: Att man hittat gravitationsvågor. Forskare här på jorden kunde uppmäta en skakning i rumtiden. Ja, själva rummet vibrerade till när två svarta hål kolliderade 1,3 miljarder ljusår bort.

Rumtiden skälver när stora massor rör sig fort.

Gravitationsvågorna var något som redan Einstein räknade fram i sin allmänna relativitetsteori från 1915. Den fick alltså ytterligare ett belägg efter upptäckten tidigare i år.

Ett klockrent Nobelpris, det verkar alla ense om. Men till i år hinns det inte med på grund av att upptäckten inte ryms inom den uppställda tidsramen. Blir det ett pris kommer det snarare 2017.

Så vad kan tänkas belönas i år? Det blir kanske något annat om gravitation – något som har påverkat hela vår syn på universum. Det handlar om forskning som Vera Rubin från USA har gjort.

När Vera Rubin på 1970-talet studerade galaxer upptäckte hon att de snurrade så fort att de borde flyga isär. Det måste finnas en massa extra materia i dem, resonerade hon. Det måste handla om materia som vi inte kan uppfatta på annat sätt än just att vi märker att massan finns där och håller ihop galaxerna.

Mörk materia kallar vi denna typ av materia.

Sökandet efter dess verkliga natur pågår än men Nobelkommittén kunde väl prisbelöna Vera Rubin för att hon lett oss till insikten att det finns flera gånger så mycket gåtfull mörk materia i universum som det finns av den materia vi är bekanta med till vardags. Vera Rubin har fyllt 88, så det är hög tid.